Την εξαφάνιση του χρέους διά της δημοσίας αποκηρύξεώς του επιχείρησε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζοντας την «εικονική στροφή» προς τα αριστερά. Υστερα από μακρό διάστημα εμφάνισης του ΣΥΡΙΖΑ ως «ήρεμης δύναμης», η ηγεσία φοράει ξανά το κόκκινο της επανάστασης και παραχωρεί μια τιμητική καρέκλα στο προεδρείο του Συνεδρίου που ξεκινάει απόψε σε αγωνιστή του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Μετά την προ μηνών δέσμευση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πληρώσει τα χρέη της Ελλάδας –«τι είμαστε, μπαταχτσήδες;» –ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε χθες από το Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας ότι «το μόνο χρέος που αναγνωρίζουμε είναι το χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό που πρέπει να ζει με αξιοπρέπεια και όχι το χρέος απέναντι στη διεθνή τοκογλυφία».

Ακόμα διαβεβαίωσε πολλές φορές ότι «εμείς έχουμε σχέδιο», ενώ υπογράμμισε πως «εμείς δεν έχουμε λερωθεί και δεν θα λερωθούμε», προσπαθώντας να δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και δεν θα είναι σαν τους «άλλους». Απευθυνόμενος κυρίως σε εργαζομένους και απολυμένους της Εύβοιας υποσχέθηκε ότι «θα αλλάξουμε το θεσμικό πλαίσιο» και υπογράμμισε «θα απαιτήσουμε τα χρωστούμενα από το κράτος σε επιχειρηματίες». «Θα δώσουμε στους ίδιους τους εργαζόμενους τη δυνατότητα να πάρουν στα χέρια τους τα εργοστάσια, να πάρουν στα χέρια τους την παραγωγική βάση της χώρας»!

Ο ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ. Την ίδια στιγμή, στα μετόπισθεν όλοι οι στρατοί του κόμματος βρίσκονται σε διαρκή διαβούλευση (consulto, στη συριζική αργκό) ενόψει του Συνεδρίου που ξεκινάει απόψε στο Τάε Κβον Ντο. Μετά τις προειδοποιητικές βολές μέσω συνεντεύξεων, ανακοινώσεων και αρθρογραφίας, χθες όλες σχεδόν οι τάσεις, οι συνιστώσες και οι φυλές εντός ΣΥΡΙΖΑ διαβουλεύονταν τόσο μεταξύ τους όσο και με «αντίπαλες» ομάδες, με στόχο να αντιμετωπίσει η καθεμία τα δικά της προβλήματα. Και παρότι οι συσχετισμοί δίνουν άνετη πλειοψηφία υπέρ του σημερινού επικεφαλής, ο πονοκέφαλος της Αριστερής Ενότητας –δηλαδή οι προεδρικοί οι πασοκογενείς, η Πρωτοβουλία –είναι έντονος, καθώς μέχρι στιγμής παραμένουν τα αγκάθια των συνιστωσών, της λίστας και της εκλογής προέδρου. Στο πλαίσιο αυτό έγινε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα και Δ. Βίτσα με τους Π. Λαφαζάνη και Στ. Λεουτσάκο, όπου συζητήθηκαν όλα τα ανοιχτά θέματα και έγιναν συμβιβαστικές προτάσεις απ’ την πλευρά της ηγεσίας για το θέμα της λίστας, οι οποίες όμως δεν έγιναν δεκτές.

Ο πονοκέφαλος της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αφορά κυρίως την άρνηση ιστορικών συνιστωσών, που περιλαμβάνονται στις ιδρυτικές του ΣΥΡΙΖΑ, να διαλυθούν. Και ο (ανομολόγητος) φόβος είναι ποια στάση θα κρατήσει ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Μαν. Γλέζος στο Συνέδριο, με τον οποίο επίσης συναντήθηκε χθες ο Αλ. Τσίπρας σε μια προσπάθεια να τον μεταπείσει. Ο κ. Γλέζος όμως δεν άνοιξε τα χαρτιά του.

Αυτό που λέγεται μεταξύ σοβαρού και αστείου στην Κουμουνδούρου και τις απολήξεις της είναι πως οι συνιστώσες θυμίζουν τη σχέση της Ελλάδας με την ευρωζώνη. Οπως λέει με χιούμορ επικεφαλής συνιστώσας, «εμείς δεν φεύγουμε κι αυτοί δεν μπορούν να μας διώξουν»!

Στο πλευρό των συνιστωσών έχει ταχθεί και η ηγεσία της εσωκομματικής μειοψηφίας (Π. Λαφαζάνης), η οποία φαίνεται πως γενικά «κρατάει τις δυνάμεις της» σε ό,τι αφορά τους συσχετισμούς.

Ευρύτερες συμμαχίες εντός του Συνεδρίου φαίνεται πως μπορεί να δημιουργηθούν και με το θέμα εκλογής οργάνων με ξεχωριστές λίστες καθώς με αυτή την άποψη συμφωνούν και δυνάμεις εντός της πλειοψηφίας, αλλά και με το θέμα εκλογής προέδρου από την Κεντρική Επιτροπή και όχι από το Συνέδριο. Η μειοψηφία της Αριστερής Πλατφόρμας αναμένεται να καταθέσει τρεις τροπολογίες: για το ευρώ και το χρέος, την εθνικοποίηση τραπεζών και τις συμμαχίες.

Το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της αυτοδιάλυσης του Συνασπισμού, που θα αποφασιστεί σήμερα από το Διαρκές Συνέδριό του.