Μοιάζει περισσότερο με σημείο ελέγχου αποσκευών σε αεροδρόμιο παρά με ταμείο σουπερμάρκετ.

Αυτός ο χάι τεκ ιμάντας μεταφοράς προϊόντων με το όνομα Rapid Scan υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουμε στα καταστήματα και… απειλεί να στείλει στην ανεργία τους ταμίες - όπως φοβούνται οι σκεπτικιστές.

Οι καταναλωτές τοποθετούν μόνοι τους στον ιμάντα τα τρόφιμα και τα υπόλοιπα προϊόντα που θέλουν να αγοράσουν. Το μηχάνημα ενεργοποιείται αυτόματα και τα προϊόντα περνούν με μεγάλη ταχύτητα μέσα από έναν σαρωτή (σκάνερ), ο οποίος «διαβάζει» το barcode τους με όποιον τρόπο κι αν αυτά είναι τοποθετημένα.

Στο τέλος της «διαδρομής» ο πελάτης πληρώνει μέσω κάρτας (πιστωτικής ή κάρτας μέλους του σουπερμάρκετ) και τοποθετεί τα προϊόντα που αγόρασε σε σακούλες.

Το πρώτο «ταμείο χωρίς ταμία» εγκαταστάθηκε στις 3 Ιουλίου στο υποκατάστημα του σουπερμάρκετ Asda στο Γιορκ της Βρετανίας. Σύμφωνα με τους υπευθύνους του καταστήματος, αυτή η μέθοδος επιταχύνει κατά 300% τον χρόνο που απαιτείται για τα ψώνια μας.

Για τη λειτουργία του συστήματος απαιτείται μόνο ένας υπάλληλος, ο οποίος ελέγχει αν παρουσιάζονται προβλήματα κατά τη διαδικασία.


Πως λειτουργεί

1 Τα προϊόντα τοποθετούνται στον ιμάντα μεταφοράς και περνούν μέσα από έναν σαρωτή 360 μοιρών, ο οποίος «διαβάζει» το barcode τους.
2 Κάθε προϊόν σκανάρεται μέσα
σε 0,6 δευτερόλεπτα.
Στα παραδοσιακά ταμεία απαιτούνται τρία δευτερόλεπτα ανά προϊόν.
3 Τα προϊόντα φτάνουν στην άκρη του ιμάντα και ο πελάτης πληρώνει μέσω κάρτας και τα τοποθετεί σε σακούλες.
4 επόμενος πελάτης ακολουθεί την ίδια διαδικασία αμέσως
μόλις ο προηγούμενος πληρώσει για τα ψώνια του. Για μεγαλύτερη ταχύτητα, τα ψώνια του δεύτερου κατευθύνονται σε διαφορετικό σημείο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από