Ενα πρωινό του Ιουνίου, η Ελχάμ Ασγκάρι βούτηξε στα παγωμένα νερά της Κασπίας Θάλασσας, στο Βόρειο Ιράν, για να κολυμπήσει 20 χλμ. με πλήρη ισλαμική «εξάρτυση»∙ εκτός από τη στολή κατάδυσης, φορούσε επίσης ένα αδιάβροχο που κάλυπτε όλο της το σώμα από την κορυφή ώς τα νύχια, καθώς και ένα τζιχάμπ, όπως επιβάλλει ο ισλαμικός νόμος. Εννέα ώρες αργότερα, η 32χρονη γυναίκα έβγαινε στην όχθη πανευτυχής που είχε πετύχει τον στόχο της να καταρρίψει το προηγούμενο ρεκόρ της. Η χαρά έσβησε λίγο αργότερα από το πρόσωπό της, όταν πληροφορήθηκε πως οι ιρανικές Αρχές δεν είναι διατεθειμένες να αναγνωρίσουν τον άθλο της. Επισήμως, ισχυρίστηκαν πως η Ασγκάρι δεν ήταν κόσμια ενδεδυμένη. Η ίδια επιμένει πως οι Αρχές τής αρνούνται το ρεκόρ επειδή είναι γυναίκα.

Στο Ιράν, οι κολυμβήτριες διαγωνίζονται συνήθως μόνο σε «πισίνες γυναικών» και μόνο σε εθνικό επίπεδο, ώστε να αποφύγουν τα ανδρικά βλέμματα. Ως επαγγελματίας κολυμβήτρια, ωστόσο, η Ασγκάρι προτιμάει τα ανοιχτά νερά και έχει επανειλημμένως κάνει αίτηση στις Αρχές να αναγνωρίσουν επίσημα τις προσπάθειές της. Το τελευταίο ρεκόρ της σημειώθηκε το 2008.

«Παρόλο που τήρησα τον ισλαμικό κώδικα ενδυμασίας και οι υπεύθυνοι ήταν παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, οι Αρχές υποστήριξαν πως ανεξάρτητα από το αν ήταν ή όχι ισλαμική, η στολή μου ήταν απαράδεκτη», δήλωσε η Ασγκάρι σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στην «Γκάρντιαν». «Είπαν πως φάνηκαν τα γυναικεία μέρη του σώματός μου όταν έβγαινα από το νερό», πρόσθεσε.

ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ YouTube. Η Ασγκάρι ωστόσο δεν σκοπεύει να πέσει αμαχητί. Με τη βοήθεια του μάνατζέρ της, του Φαρβαρτίς Ρεσβανιγέφ, ο οποίος πληροφορήθηκε το συμβάν μέσα από το facebook, η νεαρή γυναίκα ανέβασε ένα βίντεο στο Διαδίκτυο, όπου φορώντας τη στολή για την οποία επικρίθηκε, απευθύνει έκκληση στους Ιρανούς να την υποστηρίξουν. «Κανένας κολυμβητής δεν θα δεχόταν ποτέ να κολυμπήσει με τέτοια στολή. Κολυμπώντας υπό αυτές τις συνθήκες πονάει όλο μου το κορμί», τονίζει η Ασγκάρι στο βίντεο, υποσχόμενη να μην υποκύψει στις πιέσεις. Λίγες ημέρες μετά την ανάρτησή του, το βίντεο μετρά περισσότερα από 120.000 χτυπήματα στο YouTube.

«Κολύμπησα 20 χλμ. και μείωσαν την απόσταση στα 15 χλμ. Διαμαρτυρήθηκα και δέχθηκαν τελικά τα 18 χλμ. Τώρα όμως δεν αναγνωρίζουν καν το ρεκόρ μου. Το προσωπικό μου ρεκόρ των 20 χλμ. είναι όμηρος στα χέρια ανθρώπων που δεν μπορούν να κολυμπήσουν ούτε 20 μέτρα. Εχω περάσει δύσκολες ημέρες και νύχτες. Δεν σκοπεύω να παραιτηθώ. Το κολύμπι δεν είναι μόνο για τους άνδρες. Κι εμείς οι γυναίκες μπορούμε να τα καταφέρουμε εξίσου καλά». Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει μέσα από το ολιγόλεπτο βίντεο η Ασγκάρι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αρχές επιχειρούν να μποϊκοτάρουν την προσπάθειά της. Σε παλαιότερο αγώνα, υποστηρίζει, προσπάθησαν να τη σταματήσουν πλοιάρια της Αστυνομίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στον γοφό από τις προπέλες.