Την έγκριση δόσης 6,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αποφάσισε το Eurogroup την Δευτέρα. Η δόση θα καταβληθεί τμηματικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε προσπάθεια από την ελληνική πλευρά να εγκριθεί καταβολή επιπλέον δόσης ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το αίτημα δεν φαίνεται να έγινε δεκτό από τη Γερμανία.

Η τμηματική καταβολή θα ξεκινήσει τον Ιούλιο με 2,5 δισ. ευρώ, υπό τον όρο ότι μέχρι τις 19 Ιουλίου θα έχουν εκπληρωθεί οι προαπαιτούμενες ενέργειες, κυρίως σε ό,τι αφορά την κινητικότητα στο Δημόσιο και το νέο φορολογικό.

Η επόμενη δόση θα είναι 500 εκατομμύρια ευρώ και θα καταβληθεί τον Οκτώβριο.

Επίσης, εντός του Ιουλίου θα καταβληθούν 1,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα (SMP) και άλλα 500 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Στο μεταξύ, τον Αύγουστο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να εκταμιεύσει τα 1,8 δισ. που του αναλογούν. Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 29 Ιουλίου για την εκταμίευση της δόσης. Θα προηγηθεί η παράδοση της έκθεσης του Πολ Τόμσεν στα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου.

Στο ενδεχόμενο η δόση του δανείου στήριξης να καταβληθεί στην Ελλάδα σε υποδόσεις, είχε αναφερθεί ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8.30 (ώρα Ελλάδας).

«Θα ακούσουμε την τρόικα για τη συμφωνία που σημειώθηκε σε τεχνικό επίπεδο με την Ελλάδα και, επί της βάσης αυτής, θα εξετάσουμε πότε και πώς θα εκταμιευθεί η δόση», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο κ. Ντεϊσελμπλούμ τόνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα να καταβληθεί η δόση τμηματικά σε υποδόσεις, αν αυτό είναι «αναγκαίο και μπορεί να βοηθήσει», κάτι το οποίο θα αποφασιστεί με βάση την εισήγηση της τρόικας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα προχωρήσουν σήμερα με το ζήτημα της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι πολύ συγκεκριμένη και ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «πιστεύω ότι το Eurogroup θα προχωρήσει σήμερα με την Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η αξιολόγηση της τρόικας αποτελεί τη βάση για επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στο ζήτημα της Ελλάδας.

Τέλος, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ ανέφερε ότι αναμένει από το Eurogroup να συμφωνήσει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. Παράλληλα, η κυρία Φέκτερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα εργάζεται για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που συνοδεύουν τη δόση.

Ερωτηθείσα αν η βοήθεια θα εκταμιευθεί σε μικρότερα τμήματα, η Μ.Φέκτερ απάντησε ότι δεν είναι ακόμα σαφές, τάχθηκε ωστόσο υπέρ της καταβολής ολόκληρης της δόσης εντός του Ιουλίου.

Στην Πορτογαλία και την Ελλάδα είναι απαραίτητη η πολιτική σταθερότητα προκειμένου οι χώρες αυτές να παραμείνουν στη σωστή τροχιά και για να εργαστούν στην εφαρμογή του προγράμματος, κατέληξε.

Οι τελικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα διεξήχθησαν το πρωί της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Euroworking Group.

Σε …δόσεις η δόση

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η δόση αναμένεται να σπάσει σε μικρότερες δόσεις (δύο ή τρεις) συνδεδεμένες με προαπαιτούμενα, ενώ στο τέλος Ιουλίου θα συνεδριάσει το ΔΝΤ για τη δόση των 1,8 δισ. ευρώ.

Οπως είπε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν, η απόφαση για τον τρόπο καταβολής της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα θα ληφθεί σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών του ευρώ μετά τη συμφωνία που υπάρχει σε τεχνικό επίπεδο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει εκταμίευση της δόσης τμηματικά σε υποδόσεις.

Οπως δήλωσε ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, υπάρχει ήδη ανάλογο προηγούμενο, καθώς στις δύο προηγούμενες αξιολογήσεις οι δόσεις καταβλήθηκαν σε υποδόσεις και είναι «ένας καλός τρόπος που μπορούμε να ακολουθήσουμε».

Τρόικα: Πρόοδος με καθυστερήσεις

Σε ανακοίνωσή της, η τρόικα διαπιστώνει καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Υγεία, το φορολογικό και το Δημόσιο.

Απ’ ότι προκύπτει ακόμα, αποκλείεται προς το παρόν τουλάχιστον, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, καθώς, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων «ad referendum» με τις ελληνικές αρχές δεν προβλέπει τη προσωρινή μείωση του συντελεστ αν και αναφέρεται ότι το ζήτημα θα παραμείνει «υπό συζήτηση».

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η τρόικα λέει ότι παραμένουν «αβέβαιες», προβλέποντας σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014.

Οπως λέει, πάντως, η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων «ad referendum» με τις ελληνικές αρχές, για τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που απαιτούνται ώστε να εξασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων του.

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή (με τη διαδικασία του επείγοντος) το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις για τα προαπαιτούμενα, καθώς και αυτές για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Στο επίκεντρο του Eurogroup αναμένεται να βρεθούν επίσης η κατάσταση στην Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ισπανία.