Μια υπερυπηρεσία με αποστολή την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος συγκροτείται στην ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας.

Η νέα αυτοτελής κεντρική υπηρεσία αναβαθμισμένου επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης θα έχει την επωνυμία Υπηρεσία Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και Αντιμετώπισης Τρομοκρατίας (ΥΔΟΕΑΤ). Με την ίδρυσή της αποκτά πλέον και επίσημη σφραγίδα η παραδοχή ότι το «οργανωμένο έγκλημα και η τρομοκρατία, δύο από τις πιο σοβαρές μορφές εγκληματικής δράσης, αποδειγμένα πλέον αλληλοδιαπλέκονται και συνυπάρχουν».

Η συγκρότηση της νέας υπηρεσίας με συνεργασία και κοινή δράση για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί σημαντικότατη τομή και υπήρξε, ειδικά τα τελευταία χρόνια με τις εξελίξεις στο πεδίο της τρομοκρατίας, μια από τις πιο βασικές προτάσεις ανώτατων στελεχών που ασχολούνται με το αντικείμενο.

Η ΥΔΟΕΑΤ θα εδρεύει στην Αττική και θα υπάγεται στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Ως αποστολή θα έχει την πρόληψη και καταστολή εξαιρετικά σοβαρών ποινικών αδικημάτων και ιδίως αδικημάτων τα οποία έχουν τα χαρακτηριστικά οργανωμένου εγκλήματος καθώς και την αντιμετώπιση ειδικών εγκλημάτων βίας και ιδίως τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών εγκληματικών ενεργειών. Η νέα υπηρεσία συγκροτείται από τη Διεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (ΔΑΕΕΒ).

Για αμεσότερη αντιμετώπιση και με έδρα τη Θεσσαλονίκη θα λειτουργεί η Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και Αντιμετώπισης Τρομοκρατίας Βόρειας Ελλάδας η οποία θα υπάγεται διοικητικά στην κεντρική και θα έχει αρμοδιότητα στη Βόρεια Ελλάδα.

Η υπηρεσία θα εποπτεύεται και θα ελέγχεται από τον γενικό επιθεωρητή Ασφαλείας, ο οποίος θα έχει ρόλο-κλειδί στη νέα ΕΛ.ΑΣ. και θα φέρει βαθμό αντιστρατήγου. Ο γενικός επιθεωρητής Ασφαλείας θα εποπτεύει επίσης τις υπηρεσίες Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καθώς και τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Ομως, στις προβλέψεις του νομοσχεδίου με ιδιαίτερη σημασία είναι η συγκρότηση επιτροπής που θα καταρτίζει με ορίζοντα πενταετίας Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ελληνικής Αστυνομίας (ΣΕΠΕΑ). Αποστολή της θα είναι να μελετά και να σχεδιάζει την αναμόρφωση των υπηρεσιών και των στόχων της αστυνομίας, με εξειδίκευση την οργανωτική δομή του Σώματος , την διαχείριση των ανθρώπινων πόρων , τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Αρμόδια για την κατάρτιση του πενταετούς προγράμματος , θα είναι η Διεύθυνση Οργάνωσης και Στρατηγικού Σχεδιασμού, αρμόδια ανάμεσα σε άλλα για την χωροταξική κατανομή των αστυνομικών υπηρεσιών, τον σχεδιασμό θέσεων κάθε υπηρεσίας καθως και την παρακολούθηση των κοινωνικών μεταβολών και συνθηκών .