Το νομοσχέδιο για τον νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα κατατέθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή αλλά το «μαύρο» στις κρατικές ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ανέφεραν στα «ΝΕΑ» κυβερνητικές πηγές.

Το σχέδιο νόμου για το νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σχήμα με την επωνυμία ΝΕΡΙΤ ΑΕ ενσωματώνει βασικό μέρος της πρότασης που είχε συντάξει η επιτροπή του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου επί κυβέρνησης Παπαδήμου.

Προβλέπει δύο κέντρα σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων. Μέχρι τώρα η ΕΡΤ είχε πρόεδρο, διευθύνοντα σύμβουλο και Διοικητικό Συμβούλιο. Με το νομοσχέδιο προστίθεται Εποπτικό Συμβούλιο, το οποίο θα επιλέγει και θα ορίζει τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο και το ΔΣ της εταιρείας.

Το Εποπτικό Συμβούλιο (κάτι σαν επιτροπή σοφών) θα διορίζεται από εξειδικευμένη εταιρεία (ιδιωτική ή δημόσια) επιλογής στελεχικού δυναμικού που θα προκύπτει κατόπιν διαγωνισμού. Θα είναι δεκαμελές (επτά τακτικά μέλη και τρία αναπληρωματικά) με θητεία 9 ετών. Με εισήγηση του ΔΣ θα αποφασίζει για την ίδρυση νέων και την κατάργηση  υφιστάμενων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, για τον χαρακτήρα, το περιεχόμενο, την εμβέλεια και τις ειδικότερες προγραμματικές υποχρεώσεις του νέου φορέα.

Το νομοσχέδιο δεν ορίζει πόσα κανάλια, ραδιόφωνα και προσωπικό θα έχει η νέα κρατική ραδιοτηλεοπτική εταιρεία. Θα λειτουργεί πάντως με βάση τον νόμο για τις ΔΕΚΟ, αν και Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Η ΝΕΡΙΤ θα στελεχωθεί από προσωπικό σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και κατόπιν σχετικής προκήρυξης «τηρώντας τις αρχές της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της ισότητας».