Συνολική ποινή κάθειρξης 11,5 ετών και χρηματική ποινή 11.600 ευρώ, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης στον 60χρονο επιχειρηματία, Μάρκο Καραμπέρη, ο οποίος κατηγορείτο ως «εγκέφαλος» κυκλώματος τοκογλυφίας και εκβίασης.

Ωστόσο το δικαστήριο αποφάσισε η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη, υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής. Αυτό σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος μένει ελεύθερος -μετά από 18 μήνες προσωρινής κράτησης- μέχρι να εκδικαστεί η έφεση, στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Στο άκουσμα της συγκεκριμένης απόφασης, συγγενείς και φίλοι του, που βρίσκονταν στη δικαστική αίθουσα, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Την ίδια ώρα, σε ποινές φυλάκισης από 6 έως 18 μήνες, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκαν άλλοι τρεις συγκατηγορούμενοί του που κρίθηκαν ένοχοι για την ίδια υπόθεση. Σε αντίθεση με τον βασικό κατηγορούμενο, το δικαστήριο αναγνώρισε και στους τρεις ελαφρυντικά (πρότερο έντιμο βίο). Πρόκειται για έναν συνεργάτη του επιχειρηματία (18 μήνες), μία γραμματέα του (6 μήνες) κι έναν δημοσιογράφο (8 μήνες), οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για απλή ή άμεση συνέργεια σε μεμονωμένες περιπτώσεις τοκογλυφίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάρκος Καραμπέρης, γνωστός επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης, κρίθηκε ένοχος για δέκα περιπτώσεις τοκογλυφίας (κατ' εξακολούθηση, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια) και για δύο περιπτώσεις εκβίασης, εκ των οποίων η μία είναι σε βαθμό κακουργήματος και η άλλη σε βαθμό πλημμελήματος. Ακόμη, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοφορία, ενώ τον αθώωσε για το αδίκημα της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, όπως και για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), πράξεις που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.

Οι υπόλοιποι δέκα κατηγορούμενοι (από τους συνολικά 14) κρίθηκαν αθώοι για τα αδικήματα που κατά περίπτωση αντιμετώπιζαν. Μεταξύ αυτών είναι δύο τραπεζικά στελέχη, ένας απότακτος αστυνομικός, ένας δικηγόρος, καθώς επίσης ο άλλοτε επικεφαλής της επιχειρησιακής διεύθυνσης ειδικών υποθέσεων Θεσσαλονίκης του ΣΔΟΕ.
Με την ετυμηγορία του δικαστηρίου έπεσε η ‘αυλαία' της δίκης για το συγκεκριμένο τοκογλυφικό κύκλωμα, ενός εκ των τεσσάρων που εξιχνιάστηκαν, μετά από γιγάντια επιχείρηση της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Ήδη, το προηγούμενο διάστημα καταδικάστηκαν από το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης οι βασικοί κατηγορούμενοι δύο άλλων κυκλωμάτων, ενώ η δίκη για το τέταρτο και τελευταίο βρίσκεται στο στάδιο της εισαγγελικής πρότασης. Στους φερόμενους ως «διευθύνοντες» των άλλων δύο κυκλωμάτων επιβλήθηκαν πολυετείς ποινές κάθειρξης, χωρίς οι εφέσεις τους να έχουν αναστέλλουσα δύναμη, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στις φυλακές, όπου κρατούνται από πέρσι τον Ιανουάριο, οπότε αποκαλύφθηκε η δράση τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από