Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση για μια τελική συμφωνία με την τρόικα έως την Κυριακή –που θα επιτρέψει στο Eurogroup της Δευτέρας να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.

Στην εκτίμηση ότι μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή οδηγούν τόσο το θετικό κλίμα στο οποίο γίνονται οι διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, όσο και τα μικρά βήματα υποχώρησης που φαίνεται ότι έχουν γίνει από την πλευρά τους, ιδίως στο δημοσιονομικό πακέτο της νέας διαπραγμάτευσης.

Η εικόνα αυτή ενισχύθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της τρόικας, η οποία ξεπέρασε τις δύο ώρες και φέρνει στο τραπέζι –για τον τελευταίο γύρο της διαπραγμάτευσης –τέσσερα σημεία, μέσω των οποίων μπορεί να επέλθει συμφωνία και για το μεγάλο αγκάθι της διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. Η θέση των δανειστών για τις εναλλακτικές προτάσεις που παρουσίασε η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφευχθεί ένα αδιέξοδο με φόντο το Δημόσιο, αναμένεται να αποσαφηνιστεί στη νέα συνάντηση που θα έχει μαζί τους σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης από κοινού με τον νέο υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη.

Ενα από τα ισχυρά χαρτιά της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα είναι το λουκέτο στην ΕΡΤ, ενώ στη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Σαμαρά υπήρξε ρητή διαβεβαίωση για επιτάχυνση του προγράμματος συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημόσιων φορέων. Η αναδιάρθρωση των οργανισμών που συνθέτουν την εγχώρια αμυντική βιομηχανία –την οποία προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας –προεξοφλείται ότι θα είναι το επόμενο άμεσο βήμα.

Στη συνάντηση με την τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός προέβαλε και την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως εχέγγυο για αποτελεσματική δράση από την πλευρά της κυβέρνησης –σε μια ευθεία αιχμή για την τακτική που ακολουθούσε ο πρώην υπουργός Αντώνης Μανιτάκης.

Παράλληλα, ο χθεσινός κύκλος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα ανέδειξε και το νέο πλαίσιο συνεννόησης που οικοδομούν οι δύο, πλέον, εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος πριν συναντηθεί, χθες το βράδυ, με τους εκπροσώπους των δανειστών μετέβη στο Μαξίμου και ενημερώθηκε από τον κ. Σαμαρά για τις νέες παραμέτρους της διαπραγμάτευσης, έτσι ώστε και η κυβέρνηση εν συνόλω να εμφανιστεί με ενιαία γραμμή.

Η τρόικα δεν έθεσε ζήτημα νέων δημοσιονομικών μέτρων κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον κ. Βενιζέλο και αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ (Χρ. Πρωτόπαπας, Π. Κουκουλόπουλος, Π. Ρήγας). Αντιθέτως, το θέμα θίχτηκε μετ’ επιτάσεως από τον ίδιο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος θέλοντας να δείξει ότι οι πολίτες έχουν αγγίξει τα όριά τους επέμεινε ότι ούτε η κοινωνία ούτε η οικονομία αντέχουν νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Στη συνάντηση που έγινε στο γραφείο Βενιζέλου στη Βουλή και διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε και το πρόβλημα με το κλίμα που δημιουργείται κάθε φορά που βρίσκεται στην Ελλάδα η τρόικα και τόνισε ότι η ανάδειξη μόνο των ανοικτών ζητημάτων δημιουργεί μία άδικη εντύπωση και δεν συμβάλλει στην ενθάρρυνση της ελληνικής κοινωνίας, η οποία περιμένει αναγνώριση των θυσιών της και χειροπιαστά δείγματα προόδου. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βενιζέλος, οι επισκέψεις της τρόικας πρέπει να αναδεικνύουν τα μεγάλα επιτεύγματα της χώρας και τις προοπτικές που έχει πλέον η Ελλάδα για οριστική έξοδο από την κρίση.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας, όπως τονίζουν πηγές του ΠΑΣΟΚ, συμφώνησαν με την ανάγκη να προωθηθούν ειδικά προγράμματα για την ανάσχεση της ανεργίας των νέων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, κυρίως στους τομείς της αυτεπιστασίας και της κοινωφελούς εργασίας σε συνεργασία με τους δήμους.

Κατά τη συζήτηση με τους εκπροσώπους της τρόικας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανέφερε το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, όχι μόνο λόγω της οικονομικής σημασίας, όπως είπε, αλλά κυρίως λόγω της ψυχολογικής σημασίας που θα είχε το μέτρο αυτό για την τόνωση της αγοράς.