Αίσθηση προκάλεσε το νεύμα της Ανγκελα Μέρκελ στον Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια της λεγόμενης οικογενειακής φωτογραφίας στη χθεσινή Σύνοδο του Βερολίνου για την ανεργία. Η Καγκελάριος γύρισε και έψαξε με τα μάτια της ανάμεσα στους ευρωπαίους ηγέτες τον έλληνα Πρωθυπουργό που βρισκόταν στα «ορεινά» και του ένευσε «έλα δίπλα μου», σε μια συμβολική κίνηση πολιτικής στήριξης του Βερολίνου στην Αθήνα. Ο κ. Σαμαράς, αν και ξαφνιασμένος, ανταποκρίθηκε, κι έτσι ο φακός τον απαθανάτισε να στέκεται πίσω από την Καγκελάριο.

Επείγον μήνυμα έστειλαν χθες οι Βρυξέλλες στην ελληνική κυβέρνηση να κλείσει έως την Κυριακή τη διαπραγμάτευση με την τρόικα για να υπάρξει τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Eurogroup, απόφαση για εκταμίευση έως τον Σεπτέμβριο της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση – ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης – οι διαβουλεύσεις θα επαναρχίσουν στο τέλος του Σεπτεμβρίου και η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προσφύγει στον πανάκριβο βραχυχρόνιο δανεισμό.

Νεύματα στήριξης στην κυβέρνηση στέλνει όμως το Βερολίνο. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, που συναντήθηκε χτες με τον έλληνα ομόλογό του Βαγγέλη Βενιζέλο, δήλωσε ότι «ήρθα να δείξω την αλληλεγγύη της γερμανικής κυβέρνησης». Απέφυγε πάντως να μιλήσει για το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Την ίδια στιγμή ο κ. Σαμαράς, ο οποίος μετείχε στη Σύνοδο του Βερολίνου για την ανεργία, δήλωσε αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. «Η αίσθησή μου είναι ότι δεν υπάρχει λόγος για να μην τα βρούμε. Κάναμε πολλή δουλειά σε βάθος. Εκεί που υπήρξαν καθυστερήσεις ήταν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Και εκεί βρίσκονται λύσεις», είπε.

Μήνυμα στήριξης της δικομματικής πλέον κυβέρνησης, αλλά και ανάγκης συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, απηύθυνε χθες ο Γκίντο Βεστερβέλε, υποστηρίζοντας πάντως ότι ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη και ότι αυτό που προέχει είναι να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, ώστε «να υπάρχει μέλλον για τους νέους της Ελλάδας». Ταυτόχρονα, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας, λέγοντας ότι «για πρώτη φορά βλέπουμε αχτίδα φωτός στον ορίζοντα για την Ελλάδα».

Με θερμά λόγια για τις προόδους που έχουν επιτευχθεί, αλλά και σαφές μήνυμα ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για επιστροφή στην ανάπτυξη από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ο Γκ. Βεστερβέλε έδωσε το στίγμα της επίσκεψης-αστραπής που πραγματοποιεί στην Αθήνα. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος συναντήθηκε χθες το βράδυ με τον Βαγγέλη Βενιζέλο στο υπουργείο Εξωτερικών και σήμερα θα δει τον Αντώνη Σαμαρά, παραδέχθηκε ότι η εσπευσμένη έλευσή του στην Αθήνα συνδέεται με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, στην οποία «ήρθα να δείξω την αλληλεγγύη και τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης», είπε. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Ο Γκ. Βεστερβέλε εξέφρασε τον σεβασμό του για «την προσπάθεια και τις θυσίες του ελληνικού λαού» και επιχείρησε να εκπέμψει μήνυμα αισιοδοξίας, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει η αίσθηση πως έχουν γίνει τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία συνθηκών ευημερίας». Αναφέρθηκε στη μείωση του ελλείμματος, καθώς και σε «σημαντικές επενδύσεις», όπως η επιλογή του αγωγού TAP, την οποία χαρακτήρισε «επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη». Ερωτηθείς για την πιθανότητα ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, απάντησε ότι το θέμα «δεν είναι στην ημερήσια διάταξη» και ότι αυτό που προέχει είναι να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις. Οπως τόνισε, «πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες δεν θα πρέπει να γίνουν εικασίες».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε για «εντυπωσιακά δημοσιονομικά αποτελέσματα» που έχει πετύχει η Ελλάδα, ενώ επαναλαμβάνοντας την πολιτική δέσμευση του Eurogroup για ευνοϊκές αποφάσεις που αφορούν το ελληνικό χρέος μόλις επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, σημείωσε ότι «δεν πρέπει να θέτουμε ζητήματα σε υποθετική βάση».

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «το μεγάλο στοίχημα αυτής της κυβέρνησης είναι οι μεταρρυθμίσεις. Είμαστε έτοιμοι να έχουμε άλλο κράτος και άλλη σχέση κράτους και οικονομίας», επαναλαμβάνοντας ότι η οικονομία «δεν αντέχει νέα μέτρα». Ο Ευ. Βενιζέλος έθεσε δημοσίως την ατζέντα των συζητήσεων τόσο με τον Γκ. Βεστερβέλε, όσο και με τον Β. Σόιμπλε, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα εντός του Ιουλίου. Αυτή αφορά κυρίως το θέμα της ανεργίας και την ανάγκη να δοθεί λύση στο πρόβλημα ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της προώθησης του Επενδυτικού Ταμείου, καθώς και το κόστος ενέργειας στην Ελλάδα, το οποίο είναι υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. «Περιμένουμε πρακτική παρέμβαση της Γερμανίας για το θέμα», κατέληξε.