Σε περίπου δύο με τρία χρόνια από σήμερα εκτιμάται ότι θα πάρουν μπροστά τα πρώτα ερευνητικά γεωτρύπανα για την εξόρυξη πετρελαίου στα τρία «έτοιμα» κοιτάσματα του Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων και του δυτικού Κατάκολου.

Τα αποτελέσματα του πρώτου διαγωνισμού «open door» που προκηρύχθηκε πέρυσι μετά από σιωπή 13 ετών για την παραχώρηση δικαιωμάτων εξόρυξης σε ελληνικούς και ξένους ομίλους, ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα έγιναν γνωστοί οι ανάδοχοι που θα αναλάβουν να εξερευνήσουν περαιτέρω και να αξιοποιήσουν τα κοιτάσματα του Πατραϊκού Κόλπου και των Ιωαννίνων, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί και η κοινοπραξία που θα αναλάβει το κοίτασμα στο Κατάκολο.

Για τις αποφάσεις ενημερώθηκαν ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος ενώ οι τελικές υπογραφές αναμένεται να πέσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Πατραϊκός Κόλπος- Ιωάννινα

Στον Πατραϊκό Κόλπο τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης θα παραχωρηθούν στην κοινοπραξία που συνέστησαν ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, η ιταλική Edison International και η ιρλανδικών συμφερόντων Petroseltic.

Στα Ιωάννινα, η περιοχή (χερσαία) θα παραχωρηθεί στις εταιρείας Energean Oil η οποία ήδη εκμεταλλεύεται τον Πρίνο και στην καναδικών συμφερόντων εταιρεία Petra Petroleum.

Όσο για το δυτικό Κατάκολο δεν υπήρξε ομόφωνη πρόταση για επιλογή αναδόχου ανάμεσα στις κοινοπραξίες Energean Oil- Trajan Oil- Schlumberger και Grekoil Energy Ventures LTD .