Με μία σύντομη αλλά γεμάτη νόημα δήλωση, στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, παρενέβη ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στη μεγάλη δημόσια συζήτηση που προκάλεσαν οι ισχυρισμοί του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μάκη Βορίδη για την «καταστροφική δεκαετία του 1980» και τις ευθύνες των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου.

«Σίγουρα δεν είναι σήμερα η ώρα να ανασκαλεύουμε το παρελθόν. Η ιστορία θα απονείμει δικαιοσύνη σε όλους. Άλλωστε ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω» ανέφερε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, η αντιπαράθεση του οποίου με τον Ανδρέα Παπανδρέου χαρακτήρισε πολιτικά την επίμαχη δεκαετία.

Από το βήμα του 9ου συνεδρίου της ΝΔ ο βουλευτής του κόμματος Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι «η κρίση στην Ελλάδα έχει συγκεκριμένο όνομα και επώνυμο» και πως «για την καταστροφή του τόπου ευθύνονται οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου, σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα με τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, όσο και του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, ο Γ. Παπανδρέου αφήνει σαφείς αιχμές για τη στάση που κράτησε η ΝΔ κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του, ενώ αντεπιτίθεται αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ευθύνες για την κρίση πρέπει να αναζητηθούν στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ που προηγήθηκε της δικής του.

Παράλληλα, υπερασπίζεται τη μνήμη και την πολιτική κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου και στέλνει το μήνυμα ότι αντίθετα με τις «διχαστικές διαθέσεις που φανερώθηκαν» μέσα στο Σαββατοκύριακο, «η χώρα χρειάζεται υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ενωτικό λόγο».