Νυχτερινοί τρόμοι

Η κόρη μας είναι 7 ετών και σχεδόν καθημερινά πετάγεται από τον ύπνο της βγάζοντας μια δυνατή κραυγή. Προσπαθούμε να τη συνεφέρουμε αλλά δεν ανταποκρίνεται και το επόμενο πρωί δεν θυμάται τίποτα.

Οι νυχτερινοί τρόμοι είναι μια παροδική δυσλειτουργία του ύπνου στην παιδική ηλικία, η οποία όμως καταλαγιάζει όσο το παιδί μεγαλώνει. Λαμβάνουν χώρα δεκαπέντε λεπτά με μία ώρα μετά τον ύπνο. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου μέρος του εγκεφάλου δίνει την εντολή να γίνει η μετάβαση από το βαθύ στο ελαφρύ στάδιο του ύπνου, ενώ παράλληλα δίνεται και η εντολή να συνεχίσει το παιδί να κοιμάται γιατί είναι ακόμη κουρασμένο. Για τον λόγο αυτόν δεν ανταποκρίνεται στις προσπάθειές σας να την ηρεμήσετε. Δεν μπορείτε να σταματήσετε έναν νυχτερινό τρόμο, παρά μόνο να φροντίσετε το παιδί σας να είναι ασφαλές και να μη χτυπήσει κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου. Το άγχος, η κούραση, η στενοχώρια και η έλλειψη ύπνου (διακεκομμένος, μη ικανοποιητικός ύπνος) διατηρούν τους νυχτερινούς τρόμους μέσα στον χρόνο. Παροτρύνετε λοιπόν την κόρη σας να κοιμάται τουλάχιστον 10 ώρες κάθε βράδυ καθώς και να την κινητοποιήσετε να μοιράζεται μαζί σας αυτά που την απασχολούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα οποία εσωτερικεύει δίχως να επεξεργάζεται.

Διαχείριση καθημερινού στρες

Είμαι γυναίκα δικηγόρος 39 ετών και το στρες με κατακλύζει στην καθημερινότητά μου. Υπάρχει τρόπος να προσπαθήσω να το λύσω μόνη μου χωρίς να καταλήξω στη λύση του ψυχολόγου;

Μια κατάσταση θεωρείται στρεσογόνος όταν το άτομο την αντιλαμβάνεται με αυτόν τον τρόπο. Η γνωστική αντίληψη μιας κατάστασης ως απειλητικής ή συνδεόμενης με μια απώλεια, βλάβη ή κίνδυνο είναι αυτή που πυροδοτεί τη διέγερση του αυτόνομου νευρικού συστήματος και τα συναφή σωματικά, συναισθηματικά και νοητικά συμπτώματα του στρες, όπως είναι π.χ. οι δυσκολίες στη συγκέντρωση, η ανησυχία, η ευερεθιστότητα, η χαμηλή διάθεση, το αίσθημα μοναξιάς, οι άτυποι πόνοι, οι ζαλάδες, το βάρος στο στήθος, οι ταχυκαρδίες, η μειωμένη λίμπιντο, το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, οι διαταραχές στον ύπνο και στη λήψη τροφής. Αναθεωρώντας τον τρόπο που σκέφτεστε για τις πηγές πίεσης που σας περιβάλλουν, είναι ένας τρόπος να προσπαθήσετε να γίνετε εσείς ο ψυχολόγος του εαυτού σας. Στόχος είναι να προσπαθήσετε να ενισχύσετε τα εσωτερικά σας αποθέματα διαχείρισης των όποιων δυσκολιών. Προσπαθήστε να λέτε όχι στις πιέσεις των τρίτων (π.χ. αφεντικό στη δουλειά, σύζυγος κ.λπ.) όταν αυτές είναι υπερβολικές και βάλτε προστατευτικά όρια στις σχέσεις σας. Τα όρια στη ζωή μας οχυρώνουν το εγώ μας αλλά και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Χαμηλώστε τις προσδοκίες σας βάζοντας ρεαλιστικούς και επιτεύξιμους στόχους, χωρίς να αναζητάτε με ψυχαναγκασμό ένα ιδεώδες. Οταν κάτι σας πιέζει, σκεφτείτε ότι θα καταφέρετε να το αντιμετωπίσετε επαρκώς. Ο εσωτερικός καθημερινός διάλογος και η προσπάθεια επιβράβευσης του εαυτού σας, έστω και για τα μικρά επιτεύγματα, είναι μια δυνάμει θεραπευτική ψυχολογική δεξιότητα. Η αποτελεσματική οργάνωση του χρόνου σας θα σας βοηθήσει στην ελάττωση του στρες και της εμπλοκής σας σε περιττές και αγχωτικές δραστηριότητες. Τέλος, δοκιμάστε ασκήσεις χαλάρωσης και ελεγχόμενης αναπνοής και εντάξτε τη σωματική άσκηση και την υγιεινή διατροφή στη ζωή σας.

Φοβία ιατρικών εξετάσεων

Είμαι γυναίκα 37 ετών με διαβήτη και λόγω της πάθησής μου υποβάλλομαι σε συχνές ιατρικές εξετάσεις. Εχω αποκτήσει φοβία με τους γιατρούς και προσπαθώ να αποφεύγω τις επισκέψεις. Πώς να το αντιμετωπίσω;

Ο έντονος φόβος των ιατρικών εξετάσεων πλήττει τα άτομα τα οποία μπορεί να είχαν μια αρνητική εμπειρία στο παρελθόν με κάποιον γιατρό, έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, υποφέρουν από υποχονδριακές ενασχολήσεις, έχουν έντονο άγχος, μεγάλωσαν με γονείς που είχαν οι ίδιοι ιατρικές φοβίες, έχουν αντίληψη χαμηλής ανοχής απέναντι στον πόνο, φοβούνται μη χάσουν τον έλεγχο, κουβαλούν μια αίσθηση προσωπικής ευαλωτότητας κ.ο.κ. Σκεφτείτε τι σήμαινε για εσάς η διάγνωση του διαβήτη και αν πραγματικά το έχετε αποδεχθεί μέσα σας ως μια ορόσημη συμβολική απώλεια. Η φοβία σας ίσως υποδηλώνει μια προσπάθεια αποφυγής μιας πραγματικότητας η οποία σας κόστισε ψυχικά, την οποία ωστόσο δεν έχετε επαρκώς επεξεργαστεί.

Δρ Κλινικής Ψυχολογίας –ψυχοθεραπεύτρια

myrsi@hol.gr

twitter: @myrsi1