Βάφουν τους τοίχους παιδικού σταθμού, διαβάζουν παιδιά σε ιδρύματα, παρέχουν γραμματειακή υποστήριξη σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Είναι οι εθελοντές με την… ώρα, δηλαδή αυτοί που δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου, αλλά προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους ή παίρνουν μέρος σε δράσεις, συγκεκριμένες ώρες ή ημέρες την εβδομάδα.

Κάθε Τετάρτη αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο του για να διδάξει Μαθηματικά σε παιδιά που ζουν στο σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού στο Μαρούσι. Ο χημικός Λευτέρης Αναστασάκης κλείνει φέτος τον τρίτο χρόνο εθελοντικής προσφοράς στον οργανισμό. «Υστερα από μια εκδήλωση του Χαμόγελου, αμέσως προσφέρθηκα να παραδίδω μαθήματα Μαθηματικών στα παιδιά και άρχισα αμέσως. Πλέον, τέσσερις ώρες την εβδομάδα είναι αφιερωμένες στους μαθητές μου. Είναι πάντως απίστευτο το συναίσθημα όταν προσφέρεις. Μάλιστα έχω φτάσει να λέω πως άρχισα για να προσφέρω και τελικά το Χαμόγελο και αυτά τα παιδιά είναι που μου προσφέρουν», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Αναστασάκης, πατέρας δύο παιδιών. Είναι ένας από τους εκατοντάδες εθελοντές του οργανισμού. Οπως λέει η υπεύθυνη για τον τομέα των εθελοντών στο Χαμόγελο του Παιδιού Κυριακή Μπούρχα, το 2012 ο αριθμός των εθελοντών έφτασε τους 1.410 και σε αυτούς προστέθηκαν άλλοι 182 τους πρώτους μήνες του 2013.

«Παλαιότερα είχαμε εθελοντές που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε καθημερινή βάση και για αρκετές ώρες. Κινητοποιούνταν εθελοντικά περισσότερο συνταξιούχοι, οι οποίοι είχαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο να διαθέσουν. Πλέον, όμως, νέοι άνθρωποι, φοιτητές, εργαζόμενοι, αφιερώνουν 2 – 3 ώρες την εβδομάδα για τον εθελοντισμό. Μάλιστα, στο οργανισμό μας το 67% των εθελοντών μας είναι μεταξύ 17 και 35 ετών», συμπληρώνει. Αυτή, βέβαια, είναι η εικόνα του εθελοντισμού στις περισσότερες οργανώσεις.

Σπουδάζει Νοσηλευτική και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο περνά κάποιες ώρες την εβδομάδα στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία. Η Ανδριανή Καραολή είναι εθελόντρια στο Χαμόγελο του Παιδιού και κάθε Πέμπτη επισκέπτεται το νοσοκομείο για να παίξει επιτραπέζια παιχνίδια ή να ζωγραφίσει με τα παιδιά που νοσηλεύονται. «Ηθελα να κάνω κάτι και επειδή αγαπώ τα παιδιά αποφάσισα να προσφέρω τις υπηρεσίες μου εθελοντικά στο Χαμόγελο. Πλέον από αυτή την επαφή με τα μικρά παιδιά παίρνω πολλά περισσότερα από αυτά που δίνω», λέει η νεαρή εθελόντρια, η οποία προσθέτει πως αυτή την εθελοντική δράση της είναι σίγουρο ότι θα τη συνεχίσει.

Αναλαμβάνουν την καθαριότητα, την εκπαίδευση των 400 παιδιών στα σπίτια της οργάνωσης, την προετοιμασία του γεύματος ή ακόμη και να συνοδεύσουν τα παιδιά στον γιατρό ή στο νοσοκομείο. Αλλοι, πάλι, προσφέρουν υπηρεσίες της ειδικότητάς τους –δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, τεχνικοί υπολογιστών. Συνολικά οι εθελοντές στην Κιβωτό του Κόσμου φτάνουν τους 3.000, μεταξύ των οποίων είναι και όσοι δεν μπορούν να διαθέσουν χρόνο και προσφέρουν προϊόντα πρώτης ανάγκης. «Το συνηθέστερο είναι 2 – 3 φορές την εβδομάδα να έρχονται και να κάνουν εθελοντική εργασία. Οι εθελοντές είναι κάθε ηλικίας, ενώ έχουμε και ανέργους οι οποίοι βοηθούν τον οργανισμό επειδή θέλουν να προσφέρουν και παράλληλα να κινητοποιηθούν», λέει η κοινωνική λειτουργός, υπεύθυνη για τον τομέα του εθελοντισμού στην Κιβωτό Αγγελική Κορομηλά.

Μέσα σε ενάμιση χρόνο η μη κερδοσκοπική εταιρεία Μπορούμε που καταπολεμά τη σπατάλη φαγητού, έλαβε περισσότερες από 650 αιτήσεις για εθελοντική εργασία. «Πρόκειται για εθελοντές που έχουν δηλώσει πρόθεση να βοηθήσουν με διάφορους τρόπους, είτε προσφέροντας εργασία στο Σπίτι του Μπορούμε είτε ενημερώνοντας εταιρείες εστίασης για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προσφέρουν το περισσευούμενο φαγητό που διαθέτουν σε ιδρύματα, συσσίτια, σχολεία ή σε κοινωνικές υπηρεσίες που το έχουν ανάγκη», λέει το ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης Ξένια Παπασταύρου.

Οι εθελοντές που προσφέρουν τη βοήθειά τους σε εβδομαδιαία βάση είναι περίπου 15 – 20 και κάθε εθελοντής ανάλογα με τις δυνατότητες και το πρόγραμμά του αφιερώνει τουλάχιστον 5 ώρες την εβδομάδα, προσθέτει η κ. Παπασταύρου.