Τρίζει ο θρόνος του Κάρλος Σλιμ στο πάνθεον των κροίσων. Ο μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών μπορεί να ανακηρύχθηκε εφέτος, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, όμως οι μεταρρυθμίσεις του Προέδρου του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο απειλούν με διάσπαση την αυτοκρατορία του Σλιμ.

Διότι μετά τους τομείς της παιδείας και της ενέργειας ο νέος ηγέτης της χώρας ανακοίνωσε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στα μέσα ενημέρωσης και στις τηλεπικοινωνίες. Με τους νέους κανόνες επιχειρείται η κατάργηση των μονοπωλίων που κυριαρχούν μέχρι σήμερα στην αγορά. Αυτό πρακτικά σημαίνει υποχρεωτική διχοτόμηση της Telmex (ιδιοκτησίας του Σλιμ), η οποία κυριαρχεί στο 80% της αγοράς των σταθερών τηλεπικοινωνιών και στο 70% των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας.

Οι χρηματαγορές δεν άφησαν βέβαια την ευκαιρία να πάει χαμένη. Προεξοφλώντας λοιπόν τον διαμελισμό του τηλεπικοινωνιακού ομίλου σε δύο, τρία ή περισσότερα κομμάτια, οι επενδυτές έριξαν τις μετοχές της America Movil (μητρική της Telmex) στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης περιορίζοντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας (και, αντιστοίχως, την περιουσία του Σλιμ) κατά 9 δισ. δολάρια μέσα τρεις μόλις ημέρες.

Βέβαια, το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του μεξικανού Προέδρου προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία νέων ραδιοφωνικών σταθμών. Με αυτόν τον τρόπο ο κυρίαρχος των τηλεπικοινωνιακών αγορών στη Λατινική Αμερική μπορεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και στα μέσα ενημέρωσης (κάτι που δεν μπορούσε να κάνει μέχρι σήμερα με τους ισχύοντες κανονισμούς).

Σε κάθε περίπτωση ο 73χρονος δισεκατομμυριούχος δεν κινδυνεύει να ξεπέσει σε καθεστώς ένδειας. Το χειρότερο που μπορεί να πάθει είναι να δει την περιουσία του να μειώνεται κάτω από τα 70 δισ. δολάρια και να χάσει έτσι την πρωτιά στη λίστα του αμερικανικού περιοδικού «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους από τον επίσης πάμπλουτο ιδιοκτήτη της Microsoft Μπιλ Γκέιτς.

Αλλωστε το «σπάσιμο» του μονοπωλίου θα είναι μόνο στα χαρτιά, όπως σημειώνουν αναλυτές στο πρακτορείο Ρόιτερ. Οι περί ανταγωνισμού διατάξεις, οι οποίες πρόκειται να εγγραφούν στο Σύνταγμα της χώρας (εφόσον ψηφιστούν από το Κοινοβούλιο και τις 32 ομοσπονδιακές κυβερνήσεις), στοχεύουν στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας μέσω της προώθησης της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων. «Θα ήταν ανόητο να στραφούμε εναντίον όσων επενδύουν. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να ωθήσουμε τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις», δηλώνει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο πρώην αξιωματούχος της μεξικανικής κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας και Διαδικτύου ίσως είναι οι μόνοι ωφελημένοι των κυβερνητικών σχεδιασμών.

Διότι, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, λόγω της δεσπόζουσας θέσης των εταιρειών του Σλιμ και της έλλειψης ανταγωνισμού στην αγορά, οι μεξικανοί καταναλωτές χρεώθηκαν με 13,4 δισ. δολάρια την περίοδο 2005-2009. Στην ίδια έκθεση διαπιστώνεται ότι τα περιθώρια κέρδους του ομίλου ιδιοκτησίας Σλιμ είναι σχεδόν διπλάσια από κάθε άλλη ανταγωνιστική εταιρεία στις 34 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.