Στην αρχή νομίζαμε πως καταγράφονταν μόνο οι τηλεφωνικές κλήσεις που κάνουν τα τελευταία χρόνια οι χρήστες μιας από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας των ΗΠΑ. Αλλά ο Μεγάλος Αδελφός είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι φανταζόμασταν. Τα μυστικά προγράμματα παρακολούθησης δεν είναι ένα, αλλά δύο. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει πια παραδεχθεί ότι εδώ και έξι χρόνια συγκεντρώνει πληροφορίες που (επισήμως) αφορούν μη αμερικανούς πολίτες και κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο μέσω του facebook, της Google, της Yahoo, της Apple ή της Microsoft. Στο πρόγραμμα αυτό, που φέρει την ονομασία Prism, συμμετέχουν επίσης το YouTube και το Skype.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα δικαιολογήθηκε λέγοντας πως «δεν μπορεί να υπάρξει 100% ασφάλεια και 100% ιδιωτικότητα». Δύσκολα όμως μπορεί να εξηγήσει γιατί πρέπει να παρακολουθούνται «για λόγους ασφαλείας» όλα τα e-mail μας, τα στοιχεία που αποθηκεύουμε ή μεταβιβάζουμε, οι φωτογραφίες, τα αρχεία, τα chat ή οι τηλεφωνικές μας συνομιλίες μέσω Διαδικτύου. Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι έξαλλες. Και το ερώτημα που προκύπτει, όπως το θέτουν σε κύριο άρθρο τους οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», είναι: «Ποιος ελέγχει τους ελεγκτές του Ομπάμα;».

Πριν από μισό αιώνα, ο Αϊζενχάουερ είχε μιλήσει για τους κινδύνους που δημιουργούνται όταν η πολιτική γίνεται όμηρος μιας επιστημονικής τεχνολογικής ελίτ. Εκείνος εννοούσε το Πεντάγωνο και τις αμυντικές εταιρείες που είχαν δημιουργηθεί γύρω από αυτό. Σήμερα, η αντίστοιχη απειλή προέρχεται από τους χιλιάδες αναλυτές δεδομένων της NSA για να παρακολουθούν τα προσωπικά μας δεδομένα. Στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ο Ομπάμα ξεχνά την ελευθερία και τη δημοκρατία.