Ένα…μυθικό ψάρι που κανείς δεν είχε δει μέχρι σήμερα να κολυμπά στο φυσικό του περιβάλλον, κινηματογραφήθηκε με υποβρύχιο ρομπότ στα ανοικτά του Κόλπου του Μεξικού.

Είναι ένα ψάρι κουπί, όπως λέγεται στην καθομιλούμενη ή αλλιώς, ο βασιλιάς της ρέγγας. Το επιστημονικό του όνομα είναι Regalecus glesne και το μήκος του μπορεί να ξεπεράσει τα 15 μέτρα, κατά ορισμένες εκτιμήσεις.

Το παράδοξο με το συγκεκριμένο ψάρι έχει να κάνει με το σχήμα του. Είναι μακρόστενο, σαν χέλι, και παρά το εντυπωσιακό και εν μέρει «τρομακτικό» του παράστημα, τρέφεται με πλαγκτονικούς οργανισμούς ή με μικρά ψάρια.

Θαλάσσιοι βιολόγοι από το πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, σε συνεργασία με ειδικούς από μία πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου, είχαν την τύχη να αντικρύσουν το παράξενο ψάρι να κολυμπά σε βάθος περί τα 500 μέτρα.

Το συνάντησαν σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή αρκετές φορές, από το 2009 μέχρι το 2011 αλλά μόλις τώρα έδωσαν στη δημοσιότητα τα ευρήματα τους, σύμφωνα με την Daily mail.

Το ψάρι που κινηματογράφησαν εκτιμάται ότι είχε μήκος τρία μέτρα. Η ανακάλυψη του αποδίδεται στο νορβηγό βιολόγο Πέτερ Ασκάνιους το 1772.

Κανείς δεν ξέρει σε ποιες περιοχές ζει το ψάρι κουπί. Κι αυτό γιατί κινείται σε βάθος μέχρι ένα χιλιόμετρο ή ακόμη περισσότερο. Όπως το γιγάντιο καλαμάρι, έτσι και το ψάρι κουπί είχε τροφοδοτήσει μύθους γύρω από την ύπαρξη του.

Ναυτικοί αναφέρονταν σε αυτό ως φοβερό τέρας. Τέτοια ψάρια έχουν ξεβραστεί πρόσφατα στις ακτές, νεκρά ή ετοιμοθάνατα. Το 1996 ξεβράστηκε στην Καλιφόρνια ψάρι αυτού του είδους που είχε μήκος 7 μέτρα ενώ το 2002, ένα ακόμη τέτοιο ψάρι βρέθηκε νεκρό στην Ιαπωνία.