Ο διακεκριμένος συγγραφέας της σλοβενικής μειονότητας στην Ιταλία, Μπόρις Πάχορ κέρδισε το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη, το οποίο απονέμεται σε προσωπικότητες ή ομάδες που έχουν συμβάλει σημαντικά στην αμοιβαία κατανόηση και ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των κρατών της ΕΕ.

Ο γεννημένος στην Τεργέστη, όπου και ζει, Μπόρις Πάχορ θα παραλάβει το βραβείο που θεσμοθετήθηκε το 2008 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ειδική τελετή στη Σλοβενία, τον Αύγουστο, όταν θα γίνεται 100 ετών.

Ο Πάχορ, ένας από τους σημαντικότερους Σλοβένους συγγραφείς προτάθηκε για το βραβείο από τους Σλοβένους ευρωβουλευτές με πρωτοβουλία της Μόιτσα Κλέβα Κέκους, που ανήκει στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ευρωβουλευτής από τη Σλοβενία τόνισε ότι «ως πολύ σημαντικός συγγραφέας και σπουδαίος διανοούμενος» συνέβαλε ανεκτίμητα στη σλοβενική γλώσσα και στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής μεταξύ Σλοβενίας και Ιταλίας.

Ο Μπόρις Πάχορ είναι γνωστός για το μυθιστόρημα, στο οποίο περιγράφει τον τρόμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης των Ναζί. Στο βιβλίο «Necropolis» εξιστορεί την εμπειρία του από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μίτελμπάου – Ντόρα κοντά στον Νορντχάουσεν της Γερμανίας.

Το μυθιστόρημά του εκδόθηκε για πρώτη φορά στα σλοβενικά στην Ιταλία, το 1967 και κυκλοφόρησε στα ιταλικά μόλις το 2007.

Είναι κάτοχος του βραβείου Πρέσερεν, της ανώτατης διάκρισης για πολιτιστικό επίτευγμα στη Σλοβενία και ενώ Σλοβενική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών τον πρότεινε για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Εκτός από το λογοτεχνικό του έργο είναι γνωστός για την κοινωνική του προσφορά και την ενασχόληση με την πολιτική. Το 2007 στήριξε δημόσια την υποψηφιότητα του Μίτια Γκασπάρι, μέλους των Φιλελεύθερων για την προεδρία της Σλοβενίας και το 2011, πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στήριξε το Σλοβενικό Λαϊκό Κόμμα.