Με δύο βασικά σενάρια, τόσο για τη φορολόγηση των αστικών ακινήτων (διαμερίσματα, μονοκατοικίες, γραφεία, καταστήματα κ.λπ.) όσο και για τα εκτός σχεδίου ακίνητα (αγροτεμάχια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις κ.λπ.) θα προσέλθει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Καραγεώργη Σερβίας παρουσία των εκπροσώπων της τρικομματικής κυβέρνησης. Στο υπουργείο Οικονομικών καλούνται να λύσουν μία δύσκολη εξίσωση και μάλιστα αμέσως, καθώς μέχρι χθες δεν είχαν καταλήξει στις τελικές προτάσεις-επιλογές τις οποίες θα κληθούν να εξετάσουν σήμερα τα μέλη της εν λόγω επιτροπής.

Το μεγάλο αγκάθι δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι η τρόικα απαιτεί από το υπουργείο Οικονομικών να εισπράξει το 2014 από φόρους ακινήτων όσα έχουν προβλεφθεί για το 2013 που εξακολουθεί να επιβάλλεται το χαράτσι στις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες. Το ποσό που πρέπει να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών είναι περίπου 3,1-3,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως λένε αρμοδίως, εφόσον εφαρμοστεί αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ για τα αστικά ακίνητα και εξαιρεθούν πλήρως από τη φορολογία οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις των κατ’ επάγγελμα αγροτώντότε θα προκύψει ένα χρηματοδοτικό κενό πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει διάφορα σενάρια εφαρμογής της νέας φορολογίας, ορισμένα από τα οποία είναι πολύ πιθανόν να μην προβλέπουν αφορολόγητο όριο και η εξαίρεση για τους αγρότες να επιτευχθεί με όριο στρεμματικής έκτασης.

Επίσης θα ληφθεί υπόψη και το ζήτημα της νέας αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, αφού μία νέα γενναία αύξηση θα δώσει τη δυνατότητα και αφορολόγητο να ισχύσει και να εξαιρεθούν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Την επόμενη εβδομάδα, και μόλις η αρμόδια επιτροπή καταλήξει, θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη η τελική πρόταση στους εκπροσώπους της τρόικας προκειμένου να ανάψουν το πράσινο φως και να συνταχθεί το σχετικό νομοσχέδιο για να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Η πρόταση των εκπροσώπων της τρικομματικής να μη φορολογηθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις των κατ’ επάγγελμα αγροτών οδηγεί σε δημοσιονομικό κενό 200-300 εκατ. ευρώ που, όπως προτείνουν οι ίδιοι, μπορεί να καλυφθεί από τη φορολόγηση αυθαιρέτων που δεν έχουν δηλωθεί, από την υψηλότερη φορολόγηση ακινήτων επιχειρήσεων, από τη μεγαλύτερη φορολόγηση αδήλωτων αγροτεμαχίων και όσων βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές.

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ. Πάντως οι εκπρόσωποι των κομμάτων που συμμετέχουν στην αρμόδια επιτροπή δεν θα δεχθούν πρόταση που να μην προβλέπει αφορολόγητο όριο για τα εντός σχεδίου ακίνητα προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό περίπου 300 εκατ. ευρώ που θα προκύψει με τη φοροαπαλλαγή των καλλιεργήσιμων αγροτικών εκτάσεων.

Οπως αναφέρει εκπρόσωπος κόμματος που συμμετέχει στην επιτροπή, δεν μπορεί «από τη μία να ζητάμε να εξαιρεθούν από τη φορολογία οι κατ’ επάγγελμα αγρότες και από την άλλη να υπερφορολογήσουμε τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που έχουν στην κατοχή τους ένα διαμέρισμα ή το πατρικό στο χωριό».

Για τα ακίνητα των επιχειρήσεων θα εφαρμοστεί ενιαία κλίμακα χωρίς αφορολόγητο όριο, αποτελούμενη από τέσσερις συντελεστές (0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6%), ενώ θα ληφθεί ειδική μέριμνα για ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.) καθώς και για τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία.

Στα αγροτεμάχια για το 2014 ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση το στρέμμα, χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο, ενώ από το 2015 θα αθροίζεται η περιουσία των εκτός σχεδίου ακινήτων με αυτήν που βρίσκεται εντός σχεδίου και επί του συνόλου θα επιβάλλεται ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων.