Στις «εγκάρδιες σχέσεις» του ελληνικού και του ρωσικού λαού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλο.

Ο κ. Παπούλιας χαρακτήρισε «αδελφικές» τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, οι οποίες όπως παρατήρησε έχουν μεγάλο ιστορικό βάθος,

Αναφέρθηκε επίσης στους ρώσους τουρίστες που αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα μας και ιδίως στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, ενώ ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Μόσχας για τη βοήθεια που προσφέρει «στη χειμαζόμενη ελληνική εκκλησία».

«Νομίζω ότι οι εκκλησίες μας πρέπει να συμβαδίσουν για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής μας. Η Ορθοδοξία εκπέμπει ένα μήνυμα ειρήνης και αρμονίας, ένα εξαιρετικά ανθρώπινο μήνυμα», παρατήρησε ο κ. Παπούλιας.

Από την πλευρά του, ο κ. Κύριλλος συμφώνησε ότι οι δύο λαοί είναι «αδελφοί λαοί» και έχουν, όπως είπε, πολλά κοινά στοιχεία, θεμέλιο των οποίων είναι η Ορθοδοξία.

«Επειδή η Ορθοδοξία είναι ακλόνητο θεμέλιο είμαι πεπεισμένος ότι τα όποια προβλήματα θα αντιμετωπιστούν με τρόπο αδερφικό, ειρηνικό και με αλληλεγγύη», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο κ. Κύριλλος βρέθηκε στη Μονή Πετράκη, όπου συζήτησε με τον κ. Ιερώνυμο θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο Εκκλησιών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ενώπιον των μελών της Ιεράς Συνόδου, τίμησε τον Ρώσο προκαθήμενο με τη μεγαλύτερη διάκριση της Εκκλησίας, το παράσημο του Αποστόλου Παύλου.

Προσφωνώντας τον ρώσο Προκαθήμενο, ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη του Ρώσου Πατριάρχη συμπίπτει με αυτή τη δύσκολη εποχή για τη χώρα μας αλλά και για πολλές άλλες, και τόνισε την ευθύνη των Εκκλησιών απέναντι στο λαό, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο.

«Μεγάλη η ευθύνη της διακονίας μας σε αυτές τις συνθήκες, κατά τις οποίες η οικονομική δυσπραγία δοκιμάζει τις ανθρώπινες σχέσεις και οξύνει την σύγχρονη ασυνεννοησία» είπε.

Ο Πατριάρχης Μόσχας ευχαρίστησε για τη διάκριση από την Εκκλησία της Ελλάδος με την απονομή του παράσημου του Αποστόλου Παύλου.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών, τονίζοντας: «Οι Εκκλησίες μας πάντα ζούσαν τις ανάγκες του λαού, διαμορφώνοντας την ταυτότητα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των λαών μας και στηρίζοντας αυτούς σε εποχές των χαλεπών ιστορικών ταραχών. Και αυτή η δυσχερής εποχή μας δεν αποτελεί εξαίρεση».

Ο ρώσος Πατριάρχης αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος, τη στήριξη της ομόδοξης Ρωσικής Εκκλησίας, αλλά και στη συνεργασία των δύο Εκκλησιών στο επίπεδο του θρησκευτικού τουρισμού και στις φοιτητικές ανταλλαγές, εκφράζοντας την ευχή να αναπτυχθούν αυτές οι συνεργασίες ακόμη περισσότερο.