Αφιέρωσαν τη ζωή τους στο ριψοκίνδυνο κυνήγι των ανεμοστρόβιλων μαγεμένοι από την ισχύ τους, όμως, αυτός ο φονικός και καταστροφικός που έπληξε την Οκλαχόμα τη νύχτα της Παρασκευής, έμελλε να είναι ο τελευταίος που θα είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά.

Νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του αυτοκίνητου τους, την Παρασκευή, ο ελληνοαμερικανός μετεωρολόγος

Τιμ Σαμαράς, ο γιος του Πολ Σαμαράς και ο συνεργάτης τους Καρλ Γιανγκ.

«Δυστυχώς είναι όλοι νεκροί, αλλά έκαναν αυτό που αγαπούσαν», έγραψε ο Τζιμ Σαμαράς στη σελίδα του αδελφού του στο Facebook.

Ο παγκοσμίου φήμης μετεωρολόγος, ειδικευόταν στο κυνήγι ανεμοστρόβιλων, με σκοπό την καταγραφή τους και τη συλλογή στοιχείων, ώστε να μπορέσει να προβλεφθεί με ακρίβεια το φαινόμενο.

Εδώ και μερικά χρόνια η κύρια απασχόλησή του ήταν ο ερευνητικό πρόγραμμα TWISTEX (Tactical Weather Instrumented Sampling in Tornadoes Experiment, www.twistex.org), στο οποίο 4 εξοπλισμένα αυτοκίνητα, κινητοί μετεωρολογικοί σταθμοί σαρώνουν τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ για να παρατηρήσουν την δημιουργία αυτών των καιρικών φαινομένων.

Η αγάπη του και το έργο του, μάλιστα, είχε μεταδοθεί σε εκπομπή του διάσημου δορυφορικού δικτύου που μεταδίδει ντοκιμαντέρ Discovery Channel, αφιερωμένη στους «Storm Chasers», σε αυτούς που κυνηγούν τις καταιγίδες.

Ο Σαμαράς ήταν επίσης παρατηρητής αστρονομίας, είχε ασχοληθεί με εφευρέσεις, ενώ υπήρξε κάτοχος ρεκόρ Guiness για την μέτρηση της χαμηλότερης πίεσης ενός ανεμοστρόβιλου (στην ουσία ήταν στην κυριολεξία μέσα στο μάτι του κυκλώνα) και ήταν ο μόνος άνθρωπος που έχει βιντεοσκοπήσει το φαινόμενο αυτό.

Το 2004 πάντως ο Τιμ Σαμαράς είχε δηλώσει στο CNN: «Για να βρεθείς στον δρόμο του ανεμοστρόβιλου, πρέπει να είσαι κοντά του.

»Εστιάζω στην ασφάλειά μας και φροντίζω να συγκεντρώνω τα απαραίτητα στοιχεία. Έχεις μόνο μια ευκαιρία να δεις αυτό το φαινόμενο από κοντά».