Χιλιάδες άνθρωποι – 7.000 σύμφωνα με την αστυνομία, 20.000 σύμφωνα με τους ίδιους – συμμετείχαν το Σάββατο στην Φρανκφούρτη σε διαδήλωση κατά των πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη, μετά από κάλεσμα της αντικαπιταλιστικής οργάνωσης Blockupy.

Ωστόσο, η διαδήλωση σημαδεύτηκε από επεισόδια. Η γερμανική αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού και γκλομπ χρησιμοποίησε η γερμανική αστυνομία στα «θερμά» σημεία της διαδήλωσης.

Μικρή ομάδα διαδηλωτών πέταξε πέτρες και κροτίδες σε δυνάμεις της αστυνομίας, όταν η πορεία εμποδίστηκε να φτάσει στον «στόχο» της, τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Tραυματισμοί σημειώθηκαν μεταξύ τόσο των διαδηλωτών όσο και των αστυνομικών δυνάμεων.

Συνδικάτα και οργανώσεις της αριστεράς (Verdi, IG Metall, το κόμμα Die Linke, Attac, κ.ά.) ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία αυτή, η οποία αποτελεί συνέχεια της διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή κατά της λιτότητας με τη συμμετοχή 2.000 ανθρώπων.

«Θέλουμε να δηλώσουμε με σαφήνεια ότι η πολιτική της ΕΚΤ και της τρόικας, υπό την επιρροή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δεν αποτελεί λύση» δήλωσε ο Ρολάντ Σις, εκπρόσωπος της Blockupy.

Σε Μαδρίτη και Λισαβόνα

Πορείες κατά της λιτότητας, «συντονισμένες» με το Blockupy, διοργανώθηκαν, ακόμη, στη Μαδρίτη και στη Λισαβόνα αλλά και σε άλλες ισπανικές και πορτογαλικές πόλεις.

Στην ισπανική πρωτεύουσα, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Νεπτούνο, κοντά στο Κοινοβούλιο με συνθήματα εναντίον της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Ραχόι.

Στην Πορτογαλία του μνημονίου, η μεγαλύτερη συγκέντρωση έγινε μπροστά στα γραφεία της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με σύνθημα «Εξω το ΔΝΤ».