Αλλαγή σελίδας για τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, ο οποίος υπέβαλε και επισήμωςτην Παρασκευή την παραίτηση του από την δικαιοσύνη που επί δεκαετίες υπηρέτησε, για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ως Εθνικός Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Ο Ιωάννης Τέντες επελέγη ως πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Σε γραπτή δήλωση του αναφέρει ότι οδηγήθηκε στην απόφαση παραίτησης ενόψει του ότι απομένει πλέον ελάχιστος χρόνος για την εξάντληση της τετραετούς θητείας του στη θέση που κατέχει. «Με την ανάληψη των νέων καθηκόντων», προσθέτει, «θα μου δοθεί η ευκαιρία και η ηθική ικανοποίηση να συνεχίσω να επιτελώ επί μακρό διάστημα, έργο εν μέρει ταυτιζόμενο, ως προς τον σκοπό, με αυτό που επί τετραετία σχεδόν επιτελώ».

Ο ρόλος του Εθνικού Συντονιστή Διαφθοράς είναι τριπλός: Διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής κατά της διαφθοράς σε πολιτικό,διοικητικό και δικαστικό επίπεδο,παρακολούθηση της πολιτικής των Υπουργείων και των φορέων καθώς και ο συντονισμός αυτών.

Ο κ. Τέντες θα επιδιώξει, όπως είπε, να πληροφορηθεί πως λειτουργεί ο ανάλογος θεσμός σε ευρωπαϊκά κράτη, ώστε να αντιμετωπιστεί και στη χώρα μας το φαινόμενο της διαφθοράς. Θα συνεργάζεται μάλιστα. Με την εισαγγελέα διαφθοράς, τον πρόεδρο της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, τον Γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τον επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ, ενώ θα αναφέρεται αποκλειστικά στον πρωθυπουργό στον οποίο θα θέτει υπόψη του και πιθανά φαινόμενα δυσλειτουργίας.

Από την επόμενη εβδομάδα και μέχρι το ορισμό νέου εισαγγελέα από το υπουργικό συμβούλιο καθήκοντα ανώτατου εισαγγελέα θα αναλάβει η αρχαιότερη αντεισαγγελέας του Αρείου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.