Ενας γάμος που θα περάσει στην γαλλική Ιστορία τελέστηκε χθες στο Μονπελιέ. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά, δεκάδες αστυνομικοί είχαν πάρει θέση έξω από το Δημαρχείο. Λίγο πριν να αρχίσει η τελετή, κάποιος τηλεφώνησε εκτοξεύοντας απειλές και χρειάστηκε να ερευνηθεί το κτίριο. Λίγα λεπτά προτού εισέλθουν οι μελλόνυμφοι, άγνωστος πέταξε καπνογόνο εντός της περιμέτρου του Δημαρχείου. Αλλά τίποτε από αυτά δεν εμπόδισε τον 40χρονο Βενσάν Οτέν και τον 30χρονο Μπρουνό Μπουαλό να χαρούν τον γάμο τους, τον πρώτο νόμιμο γάμο ομοφύλων στη Γαλλία, ενώπιον 500 προσκεκλημένων και δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο.

Μπήκαν στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου, υπό τους ήχους του «Love» του Νατ Κινγκ Κόουλ, με τα χειροκροτήματα να συναγωνίζονται σε ένταση το τραγούδι. «Η ιστορία σας συναντά σήμερα την ιστορία μιας ολόκληρης χώρας», τους είπε συγκινημένη η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Μονπελιέ, η Ελέν Μαντρού. «Αυτήν την ημέρα την ονειρευτήκατε και αυτή η ημέρα γίνεται πραγματικότητα. Βενσάν, Μπρουνό, θα ζήσουμε, θα ζήσετε μια ιστορική στιγμή για τη χώρα και τη δημοκρατία μας». Οι παριστάμενοι προσπαθούσαν να αποφασίσουν ποιοι ήταν περισσότερο συγκινημένοι, οι γαμπροί ή οι μητέρες τους. Εξω, στο προαύλιο, είχαν συγκεντρωθεί περίεργοι, ακτιβιστές, ακόμη και πολέμιοι του γάμου μεταξύ ομοφύλων που προκάλεσαν μεμονομένα μικροεπεισόδια. Νωρίτερα η Φριζίντ Μπαρζό, η πρώην Ηγερία του κινήματος Διαδήλωση για Ολους, είχε απευθύνει στους μελλόνυμφους ευχές για ευτυχία, καλώντας τους υποστηρικτές της να μείνουν μακριά από τον γάμο. Η Μπαρζό καταδίκασε τα έκτροπα που προκάλεσαν μέλη ακροδεξιών οργανώσεων στη μεγάλη διαδήλωση εναντίον του Γάμου για Ολους που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Παρίσι και σε αρκετές άλλες ανάλογες διαδηλώσεις πριν από αυτή. Και με την ευκαιρία, λάνσαρε το «Μέλλον για Ολους», «μια νέα φάση» του κινήματος το οποίο θα εξηγήσει σίγουρα λεπτομερώς στο προσεχές μέλλον.

ΜΗΝΥΜΑ ΑΓΑΠΗΣ. «Αγαπάτε ο ένας τον άλλον, αγαπάτε κι εμάς, είναι σημαντικό», είπε ο Βενσάν Οτέν αφού αντάλλαξε όρκους αιώνιας αγάπης και το αναμενόμενο φιλί με τον από εξαετίας σύντροφό του. Ο Οτέν ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους ακτιβιστές και τις οργανώσεις που έδωσαν μάχη ώστε να διευρυνθεί το δικαίωμα του γάμου και στα ομόφυλα ζευγάρια. Ευχαρίστησε και τη «φίλη» Νατζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, την εκπρόσωπο της γαλλικής κυβέρνησης και υπουργό Γυναικείων Δικαιωμάτων, η οποία παρέστη στην τελετή ως απλή πολίτις, σε μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια της κυβέρνησης Ολάντ να κατευνάσει τα πνεύματα. Ο νόμος που ακούει στο όνομα «Γάμος για Ολους», και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μόλις χθες, δίχασε τη Γαλλία και συνάσπισε στο αντίπαλο στρατόπεδο ένα ετερόφυλο πλήθος με μοναδικό, ενδεχομένως, κοινό σημείο τη δυσφορία για την οικονομική κρίση και τον ίδιο τον Φρανσουά Ολάντ. Σφραγίζει, εντούτοις, τη φήμη του σοσιαλιστή Προέδρου της Γαλλίας ως μεταρρυθμιστή.

Αυστηρότερες ποινές για την ομοφοβική ρητορική και τις ομοφοβικές επιθέσεις υποσχέθηκε χθες ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, ο Μανουέλ Βαλς, επικαλούμενος τις αυξημένες απειλές εναντίον των ομοφυλοφίλων που διατυπώνονται σε φόρουμ