Τη γραμμή δύο εναντίον ενός επιλέγουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, καταθέτοντας από κοινού ως πρόταση νόμου το υφιστάμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Είναι η πρώτη φορά από τη συγκρότηση της τρικομματικής κυβέρνησης που τα δύο κόμματα αποφάσισαν να συγκροτήσουν έναν ξεχωριστό πόλο απέναντι στον συντηρητικό της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα για ένα θέμα που κάνει σαφώς διακριτές τις ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Βενιζέλος και Κουβέλης εμφανίζονται αποφασισμένοι να οδηγήσουν την κόντρα με το Μέγαρο Μαξίμου στα άκρα, μολονότι γνωρίζουν ότι υπάρχουν αριθμητικές δυσκολίες στο να περάσει το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη από τη Βουλή.

Παρ’ όλα αυτά, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιμένουν πρωτίστως για λόγους αρχής ότι θα πρέπει να προωθηθεί άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία κατά του ρατσισμού και του ναζισμού και υπενθυμίζουν ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός συμφώνησε σε προηγούμενη σύσκεψη αρχηγών για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης.

Λίγο μετά το μεσημέρι χθες, με μία λιτή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, γνωστοποιήθηκε ότι οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης έπειτα από τηλεφωνική τους επικοινωνία αποφάσισαν «οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων να καταθέσουν ως κοινή πρόταση νόμου το υπάρχον αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Στελέχη της Ιπποκράτους αλλά και της Αγίου Κωνσταντίνου έλεγαν χθες ότι η αντίσταση που δείχνει η ΝΔ στο Αντιρατσιστικό «δημιουργεί μία βαθιά πληγή στην κυβέρνηση με απρόβλεπτες διαστάσεις». Ειδικότερα, παράγοντες του ΠΑΣΟΚ εξέφραζαν έντονο προβληματισμό για το τι θα επακολουθήσει σε περίπτωση που η ΝΔ καταψηφίσει την πρόταση νόμου βασισμένη στο σχέδιο Ρουπακιώτη. Τόνιζαν ότι θα δημιουργήσει κακό προηγούμενο, επομένως βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ή και της ΔΗΜΑΡ μπορεί να αντιδρούν σε νομοσχέδια που θα φέρνει η ΝΔ και να τα καταψηφίζουν. Επίσης σχολίαζαν ότι δεν αποκλείεται να διαταραχθούν πολύ σοβαρά οι ενδοκυβερνητικές σχέσεις, εξέλιξη που θα προκαλούσε δυσχέρειες και δυσλειτουργίες στη συνολική κυβερνητική λειτουργία.

Τα ίδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα και στον παράγοντα ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτιμούν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρει άλλοθι για να μετατοπίσει την ατζέντα από το Μνημόνιο (που τώρα πλέον το δυσκολεύει) σε ζητήματα Δεξιάς και Αριστεράς, συντήρησης και προόδου.

ΡΩΓΜΕΣ. Την ίδια ώρα από την Αγίου Κωνσταντίνου προβλέπουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα αντιμετωπίσει εσωτερικά προβλήματα με την επιμονή της απέναντι στο Αντιρατσιστικό, τονίζοντας ότι ήδη βουλευτές όπως οι Ντόρα Μπακογιάννη και Αρης Σπηλιωτόπουλος κρατούν αποστάσεις. Πάντως δεν αποκλείουν, «έστω και στο παρά ένα ο Αντώνης Σαμαράς να μεταπεισθεί και να συναινέσει στην ψήφιση του Αντιρατσιστικού».

Θα εκτεθεί στην Ευρώπη

Κύκλοι της Δημοκρατικής Αριστεράς επισημαίνουν ότι εάν μείνει μόνη της η ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή να καταψηφίζει την πρόταση νόμου, τότε ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει υποστεί μία σημαντική ήττα καθώς θα γκρεμίσει μονομιάς το προφίλ του στον μεσαίο χώρο. Επίσης, όπως παρατηρούν, θα εκτεθεί και στην Ευρώπη, κυρίως μετά και τις δηλώσεις του Μάρτιν Σουλτς.

Τρία στοπ από το ΠΑΣΟΚ

Ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας για την καθυστέρηση του προγράμματος 400.000 θέσεων προσωρινής εργασίας. Παράλληλα, διά του Φίλιππου Σαχινίδη το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον υπ. Οικονομικών συνάντηση για το θέμα. Επίσης, το σύνολο των βουλευτών υπογράφουν επίκαιρη ερώτηση για τις καθυστερήσεις των οφειλών του ΕΟΠΥΥ.