Tελεσίγραφο να εξοφλήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις μέχρι τις 5 Ιουνίου έστειλε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία στις ακτοπλοϊκές εταιρείες που χρωστάνε δεδουλευμένα στους ναυτικούς που εργάζονται στα πλοία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις πέντε βασικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη ακτοπλοϊκή αγορά δυο είναι αυτές που οφείλουν δεδουλευμένα μέχρι και 6 μήνες. Επισημαίνεται πάντως, ότι σε πρόσφατες ανακοινώσεις τους οι Μινωϊκές Γραμμές και ο όμιλος της Attica Group ανέφεραν πως δεν οφείλουν δεδουλευμένα.

Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κίνδυνους για την ομαλή σύνδεση των νησιωτικών περιοχών της χώρας εν μέσω θερινής περιόδου.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση για την τουριστική βιομηχανία της χώρας καθώς υπάρχει ο φόβος ότι μια απεργία μπορεί να πλήξει σοβαρά την γενικότερη εικόνα του τουρισμού της χώρας και μάλιστα σε μια φάση όπου αναμένεται αύξηση του τουριστικού ρεύματος.

Με έγγραφο που απέστειλε η ΠΝΟ στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου και στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας καλεί τους εργοδότες «να προβούν σε άμεση και πλήρη εξόφληση των καθυστερούμενων αποδοχών των συναδέλφων μας, το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013, άλλως η Ομοσπονδία μας θα προβεί σε συνδικαλιστική παρέμβαση από το πρωί της ημερομηνίας αυτής στα πλοία τους που θα βρίσκονται στα λιμάνια της Αττικής, μέχρι την καταβολή των οφειλόμενων στους δικαιούχους, εκτός των πλοίων των εταιρειών που θα έχουν μέχρι τότε τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΝΟ, «οι διάφορες κατά καιρούς δεσμευτικές διαβεβαιώσεις εκ μέρους του αρμόδιου υπουργού και ακτοπλοϊκών εταιρειών, για εξόφληση των οφειλών αυτών και μάλιστα σε τακτικές ημερομηνίες προ πολλού έχουν αποδεχθεί ως κενές περιεχομένου.

»Η κατάσταση αυτή που καταταλαιπωρεί τον χώρο της ναυτεργασίας έχει εξαντλήσει κάθε όριο και κάθε ανθρώπινη αντοχή. Έχει εξελιχθεί σε αληθινή κοινωνική μάστιγα και οδηγήσει τους συναδέλφους μας και τις οικογένειές τους σε δεινή οικονομική εξαθλίωση».