Τη συγκολλητική ουσία που θα κλείσει τις ρωγμές από τη διαμάχη για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Ρουπακιώτη αναζητούν –μέσα σε βαριά ατμόσφαιρα –σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, ενώ επί τάπητος τίθεται και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ενόψει της επανόδου της τρόικας, στις αρχές Ιουνίου, στην Αθήνα.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές προαναγγέλλουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα κινηθεί πυροσβεστικά, προτείνοντας στους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη μια νομοθετική παρέμβαση που θα παρακάμπτει μεν το νομοσχέδιο που έχει ήδη καταρτίσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά που ταυτόχρονα θα οδηγεί σε ένα αυστηρότερο πλαίσιο για τα εγκλήματα που συνδέονται με τη ρατσιστική βία και ξενοφοβία.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο Πρωθυπουργός απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο προώθησης ενός αυτοτελούς νόμου που θα θεσπίζει, επί της ουσίας, ιδιώνυμο για τα ρατσιστικά αδικήματα, καθώς προεξοφλεί ότι αυτό θα μετατραπεί σε μπούμερανγκ όχι μόνον για την κυβέρνηση, αλλά γενικότερα για τις πολιτικές δυνάμεις του λεγόμενου συνταγματικού τόξου.

Αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστεί και εκσυγχρονιστεί το ποινικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής δράσης, προκρίνει την κωδικοποίηση των ισχυουσών ποινικών διατάξεων που καλύπτουν και τις ρατσιστικές επιθέσεις και, παράλληλα, τη βελτίωση και τροποποίησή τους, όπου κριθεί απαραίτητο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μάλιστα, στο νέο πλαίσιο ρητά θα προβλέπεται η αυστηρή ποινική αντιμετώπιση για τους θιασώτες του ναζισμού.

Η ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ. Παρά τις ενστάσεις που προβάλλουν από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή για μια αντιρατσιστική νομοθετική παρέμβαση. Προεξοφλούσαν, δε, τη συγκρότηση ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που θα εξετάσει το ισχύον πλαίσιο και θα προτείνει συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την ενίσχυσή του, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Για το ΠΑΣΟΚ, πάντως, το αντιραστιστικό νομοσχέδιο δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση –και το μήνυμα αυτό επιδιώκει να στείλει ο κ. Βενιζέλος, μέσω της συνάντησης που επρόκειτο να έχει σήμερα το μεσημέρι με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη. Την ίδια στιγμή, κύκλοι της Ιπποκράτους, προβάλλοντας και τη θέση του κ. Βενιζέλου ότι «χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία», επαναφέρουν στο τραπέζι το αίτημα για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας. Προσέθεταν, δε, ότι ο κ. Βενιζέλος προσέρχεται στη σύσκεψη αρχηγών προετοιμασμένος για μια συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης.

Ανοικτός για αλλαγές και βελτιώσεις, αλλά με επιτακτικό το αίτημα από τη πλευρά της ΔΗΜΑΡ για την προώθηση στη Βουλή του σχεδίου Ρουπακιώτη, προσέρχεται στη σύσκεψη και ο Φώτης Κουβέλης, όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του. «Εάν χρειαστεί να γίνουν κάποιες αλλαγές, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε. Ομως το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο πρέπει να προχωρήσει», ήταν χθες το στίγμα της Αγίου Κωνσταντίνου.

Ενημέρωση

Ο Πρωθυπουργός αναμένεταιστη σύσκεψηνα ενημερώσειτους εταίρουςγια τις επαφές καιτις συμφωνίεςπου υπεγράφησανστο Πεκίνο, καθώς και για τις συζητήσεις στην έκτακτηΣύνοδο Κορυφήςτων Βρυξελλών. Ακόμη, θα εξεταστεί η πορεία του προγράμματος αποκρατικο-ποιήσεων.