Είναι ο Μανώλης Γλέζος αυτός που θα ανακόψει τον σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο φορέα με δομή και όργανα κανονικού κόμματος; Προς το παρόν, το βέβαιο είναι ότι τον εμπόδισε να το εξασφαλίσει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ηταν ένα απροσδόκητο πλήγμα στο προφίλ του Αλέξη Τσίπρα. Δεν είναι ανεπανόρθωτο, όμως προήλθε από κάποιον για τον οποίο θα προτιμούσε να εμφανίζεται ως μέντοράς του και όχι ως εσωκομματικός αντίπαλος.

Η αντίδραση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς μετέτρεψε την επίδειξη εσωτερικής πυγμής του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτοτραυματισμό. Για αυτό, την επομένη η «προεδρική φρουρά» προσπάθησε να διασώσει ό,τι μπορούσε. «Θέλω τον Μανώλη Γλέζο δίπλα και όχι απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης.

Θα είναι δίπλα όμως; Με την πείρα των δεκαετιών που πέρασε στους μηχανισμούς της Αριστεράς, ο Μανώλης Γλέζος δεν δείχνει πρόθυμος να κλείσει τα μάτια, αφήνοντας να τον οδηγήσει οπουδήποτε η σημερινή ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με τις εσωτερικές αντιθέσεις της. Δεν είναι μόνο το θέμα της κατάργησης των συνιστωσών. Συχνά φέρεται να δυσφορεί για τον εγκλωβισμό αυτής της ομάδας της στα διλήμματα περί του ευρώ και της δραχμής. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο στόχος πρέπει να είναι η βαθύτερη αλλαγή της ελληνικής κοινωνίας υπό την καθοδήγηση μιας πολυφωνικής αριστερής κυβέρνησης.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ. Στα 91 του σήμερα, ο Μανώλης Γλέζος, βετεράνος της μεταπολεμικής πολιτικής σκηνής στην Αριστερά, έχει ένα φωτοστέφανο που ουδέποτε είχε στέλεχος αυτού του χώρου στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη. Και δεν είναι μόνο το κατόρθωμα της 30ής Μαΐου 1941, όταν έφηβος μαζί με τον Απόστολο Σάντα κατέβασε τη σημαία του Γ’ Ράιχ από την Ακρόπολη, προκαλώντας ρίγη ενθουσιασμού στις αντιναζιστικές δυνάμεις. «Πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης» τον χαρακτήρισε ο στρατηγός Ντε Γκολ. Στην προσωπική διαδρομή του υπάρχουν όλα τα στοιχεία του μαχόμενου και του αγωνιστή.

Στην Κατοχή, συνελήφθη από τους Γερμανούς και του Ιταλούς και φυλακίσθηκε, όμως ο διωγμός του δεν σταμάτησε με την Απελευθέρωση. Σύρθηκε αμέτρητες φορές σε δίκες για τις πολιτικές του πεποιθήσεις.

Δύο φορές, το 1951 και το 1961, εξελέγη βουλευτής ενώ βρισκόταν στη φυλακή. Εχει καταδικασθεί 28 φορές για την πολιτική και αντιστασιακή δραστηριότητά του, από τις οποίες τρεις φορές σε θάνατο. Εμεινε στις φυλακές σχεδόν 12 χρόνια συνολικά και άλλα πέντε χρόνια πέρασε εξόριστος, ενώ πάνω από δέκα φορές προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν.

ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ. Στη Μεταπολίτευση και μετά τον θάνατο του Ηλία Ηλιού, αφού προσπάθησε να αναβιώσει την ΕΔΑ ανεπιτυχώς, συνεργάσθηκε με το ΠΑΣΟΚ και εξελέγη τρεις φορές βουλευτής του και μία ευρωβουλευτής. Τελικά βρέθηκε στον Συνασπισμό και σήμερα μετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική ομάδα του Ενεργοί Πολίτες. Είναι επίτιμος δημότης σε δεκάδες δήμους της χώρας, το 2006 τον τίμησε η Ακαδημία Αθηνών μαζί με τον Απόστολο Σάντα με το χρυσό μετάλλιο, έχει αμέτρητες παρόμοιες διακρίσεις και τον σεβασμό όλων στην ευρύτερη δημοκρατική παράταξη. Πώς να τα βάλει λοιπόν μαζί του ο –ούτε καν –40χρονος Αλέξης, ο οποίος δεν έχει να επιδείξει άλλο εκτός από τη συμμετοχή του σε μαθητικές καταλήψεις ως μέλος της ΚΝΕ; Οτι ο Γλέζος χολώθηκε με την αρχηγική συμπεριφορά του δεν προκύπτει μόνο από τις πληροφορίες ότι απέφευγε να μιλήσει μαζί του ακόμη και στο τηλέφωνο. Το αναφέρει ο ίδιος σε μια αποστροφή της ανακοίνωσης που υπέγραψε: «Η ενέργεια αυτή του σ. Αλέξη Τσίπρα –δηλαδή να εκθέσει στο ραδιόφωνο τις θέσεις του μία ημέρα νωρίτερα από τη συνεδρίαση –είναι άτοπη και από άποψη τύπου και από άποψη ουσίας».

Αυτή η τοποθέτηση οδηγεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε δίλημμα. Εχει περιθώριο να ακυρώσει τον σχεδιασμό του για να μη διακινδυνεύει μια απευθείας σύγκρουση με τον Γλέζο; Μερικοί μάλιστα το θέτουν διαφορετικά: έχει το βάρος που απαιτείται για μια ανοικτή πολιτική διαφωνία με έναν άνθρωπο που θεωρείται σύμβολο για ολόκληρη την ευρωπαϊκή Αριστερά;

Ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να πάει στις επόμενες εκλογές με ένα κόμμα-Βαβυλωνία και πολύ περισσότερο να κυβερνήσει στηριζόμενος σε αυτό το κόμμα, αν κερδίσει τις εκλογές. Του κόστισε ότι δεν κατάφερε να περάσει την πρότασή του και αναγκάσθηκε να κάνει πίσω –δίκην τακτικού ελιγμού. Και τώρα κάποιοι λένε ότι συνιστά τον χειρότερο εφιάλτη του το ενδεχόμενο να βρει και τον Ιούλιο στον δρόμο του έναν άνθρωπο σαν τον Μανώλη Γλέζο, καθώς ο ίσκιος του ώς τώρα του άνοιγε πόρτες, όπως όταν τον πήγε στον Μίκη Θεοδωράκη. Ηδη η πολιτική αποδοκιμασία του από τον συνθέτη τού στερεί την άνεση να προβάλει ότι κληρονομεί τα ιερά και τα όσια της Αριστεράς.

ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ; Συνεπώς, αν ο Τσίπρας δεν μπορεί να κάνει πίσω, αν θέλει να αποκτήσει προφίλ και αξιοπιστία υποψήφιου πρωθυπουργού, το ερώτημα είναι αν και ο Γλέζος μπορεί να κάνει πίσω. Δηλαδή να πάει σε ένα συνέδριο και να υποστηρίξει τα αντίθετα από αυτά που υποστήριξε στην ανακοίνωση που εξέδωσε κατά της πρότασης να αυτοδιαλυθούν οι συνιστώσες. Σε αυτήν την ανακοίνωση σημείωνε ανήσυχος ότι η διάλυση ισούται με διάλυση του ίδιου του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο κατά τη γνώμη του και απέφερε το 27%. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι αν μια σύγκρουση με τις συνιστώσες τόνιζε το ηγετικό παράστημα του Αλέξη, μια αναμέτρηση με τον Μανώλη Γλέζο θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Θα υπάρξει; Ή καλύτερα: θα κλιμακωθεί; Στη διορθωτική δήλωση που έκανε μετά την αποδοκιμασία του Τσίπρα, ο Γλέζος επανέλαβε: «Οποιος επιχειρεί να αλλοιώσει το πολιτικό σχήμα που κέρδισε την εμπιστοσύνη του λαού στις εκλογές ενταφιάζει ό,τι δημιουργήσαμε». Και την επομένη από την «Αυγή» έκανε έκκληση να «ξανασκεφτούν όλοι σοβαρά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ» και να αξιοποιηθούν προτάσεις έξω από τον κύκλο των προεδρικών. Με άλλα λόγια, για τον Αλέξη Τσίπρα Συνέδριο με τον εμβληματικό Μανώλη Γλέζο αντίθετο στις επιλογές του θα είναι σαν τα «μαρμαρένια αλώνια».