Σε πόλεμο χαρακωμάτων μεταξύ των τριών κομμάτων που συνθέτουν την κυβέρνηση εξελίσσεται το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Το πάγωμα του νομοσχεδίου προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, ενώ το ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι «πρέπει όλοι μαζί, όλα τα κόμματα του Συνταγματικού τόξου, να προχωρήσουμε στην ψήφισή του».

Το κυβερνητικό επιτελείο αμφισβητεί εμμέσως πλην σαφώς την αναγκαιότητα προώθησης του νομοσχεδίου, παρατείνοντας τη διελκυστίνδα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Με αφορμή την προκαταρκτική συζήτηση που έγινε την Τρίτη στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ), ο γενικός γραμματέας της Κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος με νέα παρέμβασή του αφήνει εμμέσως πλην σαφώς να εννοεί ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο επαρκεί για να καλύψει την ποινική αντιμετώπιση των περιστατικών βίας,όπωςαυτά που επιδιώκει να καλύψει το σχέδιο Ρουπακιώτη.

Παράλληλα, επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει σπουδή στο Μέγαρο Μαξίμου για την προώθηση του επίμαχου νομοθετήματος, καθώς – όπως σημειώνει – η ΚΕΝΕ επιφυλάσσεται να διατυπώσει στο προσεχές μέλλον τις παρατηρήσεις της, χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκιρμένο χρονοδιάγραμμα.

Ειδικότερα, με ανακοίνωσή του με την οποία επιδιώκει ουσιαστικά να ανατρέψει και το κλίμα που δημιουργείται από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης περί άμεσης προώθησης του νομοσχεδίου, ο κ. Μπαλτάκος επισημαίνει ότι από την πλευρά της ΚΕΝΕ «έγιναν παρατηρήσεις και ζητήθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με την νομική αναγκαιότητα κατάθεσης του νομοσχεδίου σε σχέση με το υφιστάμνεο νομικό πλαίσιο, αλλά και ως προς τις επιμέρους διατάξεις του».

Επιπλέον, τονίζει ότι «η ΚΕΝΕ, όπως γίνεται πάντα, επιφυλάχθηκε να διατυπώσει τις απόψεις της με την έκδοση σχετικού πρακτικού όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου».

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές σημείωναν την ίδια ώρα ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί πρώτα από όλα μια πολιτική κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης και δεν πρόκειται για μια τυπική παρέμβαση και προεξοφλούσαν ότι το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος στην προσεχή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, από την στιγμή που ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα εξακολουθήσουν να ζητούν την άμεση προώθηση του επίμαχου νομοθετήματος.

Νέες βολές ΔΗΜΑΡ κατά Μπαλτάκου

«Να αφήσει η ΝΔ τα διαδικαστικά τερτίπια και να συμφωνήσει στην προώθηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου για ψήφιση στη Βουλή» σχολίασαν ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, όταν πληροφορήθηκαν την ανακοίνωση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκου περί αναγκαιότητας διευκρινίσεων για την κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχέδιου.

Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι η προώθηση και ψήφιση στη Βουλή έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη και προσθέτουν: «Να έρθει στη Βουλή και όποιος θέλει, ας το ψηφίσει».

Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο είπε: «Ακούω ότι ένας κύριος Μπαλτάκος έχει διαφωνίες με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Μου είναι παντελώς αδιάφορο».

Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο συζητήθηκε την Τρίτη στην κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης. Ενώ οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η επιτροπή βρήκε το νομοσχέδιο «άρτιο», σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη ο κ. Μπαλτάκος αναφέρει ότι «έγιναν παρατηρήσεις και ζητήθηκαν διευκρινίσεις καταρχήν ως προς τη νομική αναγκαιότητα κατάθεσης του νομοσχεδίου, σε σχέση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, αλλά και ως προς τις επιμέρους διατάξεις του».

Η δήλωση αυτή δυναμίτισε εκ νέου το κλίμα εντός της κυβέρνησης με τα βέλη της ΔΗΜΑΡ να στρέφονται κατά το κ. Μπαλτάκου.

Πηγές από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει δεύτερες σκέψεις για την κατάθεση του νομοσχεδίου καθώς, όπως λένε, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος «αντί να στριμώξει τη Χρυσή Αυγή, να τη μετατρέψει σε τιμητή».

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το ζήτημα θα τεθεί στην προσεχή σύσκεψη των τριών αρχηγών, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα εξακολουθήσουν να ζητούν την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά είχε χαρακτηρίσει «επικοινωνιακά τεχνάσματα» τη διαμάχη μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το νομοσχέδιο κατά της βίας και του ρατσισμού.

«Αν πραγματικά εννοούμε ότι θέλουμε να παταχθούν τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας στην πολιτική και στη καθημερινή ζωή, θα πρέπει όλοι μαζί, όλα τα κόμματα του Συνταγματικού τόξου να προχωρήσουμε στην ψήφισή του» είχε τονίσει.

ΝΔ: Η Ελλάδα έχει αντιρατσιστικό νόμο από το 1979

Η ευρωπαϊκή Οδηγία για τη δημιουργία αντιρατσιστικού νόμου δεν είναι δεσμευτική για την Ελλάδα, καθώς έχει σχετικό νομικό πλαίσιο ήδη από το 1979, εκτιμούν στην Νέα Δημοκρατία. Προσθέτουν ότι η Οδηγία είναι δεσμευτική για χώρες που δεν είχαν ανάλογους νόμους.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν στελέχη της ΝΔ, τα οποία συνεδρίασαν την Δευτέρα 20 Μαΐου στο γραφείο του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Θανάση Μπούρα. Στην σύσκεψη αυτή μελετήθηκε και εξετάστηκε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Όπως τόνισαν από την ΝΔ, στη σύσκεψη εξετάσθηκε το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο της Ελλάδας και έγινε σύγκριση του νόμου 927/79 για να δουν τι κενά υπάρχουν σε σύγκριση με τον νέο νόμο Ρουπακιώτη.

Παράλληλα μελετήθηκε η ευρωπαϊκή Οδηγία σε σχέση με το πόσο είναι δεσμευτική για την Ελλάδα η δημιουργία ενός νέου νόμου.

Η εκτίμηση και το συμπέρασμα της ΝΔ είναι ότι η ευρωπαϊκή οδηγία είναι δεσμευτική ως προς την ύπαρξη σχετικού νομικού πλαισίου, καθώς κάποιες χώρες δεν είχαν, αντίθετα με την Ελλάδα, η οποία έχει ήδη από το 1979.

Σε σχέση με την Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, από τη ΝΔ σημειώνεται ότι περιμένουν την επεξεργασία και την τελική γνωμοδότησή της, καθώς υπάρχουν σωρεία διατάξεων, που χρήζουν νομικών αποσαφηνίσεων, κυρίως πάνω σε όρους, που επισείουν ποινικές κυρώσεις.

Η ΝΔ επιτίθεται, εξάλλου, στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι με τη χθεσινή ανακοίνωσή του αποκαλύπτεται ότι θέλει ένα νομοσχέδιο που να αφορά μόνο μετανάστες.

«Η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται μόνο στα δικαιώματα των μεταναστών. Τελεία» τόνισαν χαρακτηριστικά από τη ΝΔ.

Στη σύσκεψη της ΝΔ τη Δευτέρα συμμετείχαν: ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Λάζαρος Λαζαρίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Αναστάσιος Νεράντζης και ο πρώην υπουργός και βουλευτής Προκόπης Παυλόπουλος.