Ελπίδες για αρκετά είδη καρχαρία που κινδυνεύουν με εξαφάνιση δίνει μια πρωτοβουλία του σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, την οποία υπέγραψαν εννέα κράτη της Καραϊβικής το Σαββατοκύριακο. Τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια καρχαρίες θανατώνονται για τα πτερύγιά τους, είτε για να γίνουν σούπα στην Κίνα είτε για να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή άλλων προϊόντων σε διάφορα μέρη της Ασίας.

Μπαχάμες, Τζαμάικα, Δομινικανή Δημοκρατία, Πουέρτο Ρίκο, Γρενάδα, Σάντα Λουσία, Σεν Κιτς και Νέβις, Αγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι. Εννέα κυβερνητικοί ηγέτες με τους βουλευτές τους πέρασαν το Σαββατοκύριακο στον ιδιωτικό παράδεισο του βρετανού ιδρυτή της Virgin Group στην Καραϊβική, το νησί Νέκερ. Στη διάσκεψη συμμετείχαν επίσης αντιπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας και των Ηνωμένων Εθνών.

Απαντες συμφώνησαν αφενός στη δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων αποθεμάτων το οποίο θα καλύπτει το 20% των θαλασσών τους και αφετέρου στη μεταξύ τους συνεργασία ώστε να αποτρέψουν το βάρβαρο κυνήγι του καρχαρία. Μεταξύ των ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση περιλαμβάνονται ο λευκός καρχαρίας, ο υφαλοκαρχαρίας της Καραϊβικής, ο καρχαρίας-τίγρης, ο ταυροκαρχαρίας και ο ρυγχοκαρχαρίας.

«Περίπου 1,5 εκατ. καρχαρίες και σαλάχια θανατώνονται κάθε εβδομάδα για χάρη της κινέζικης αγοράς πτερυγίου και φαρμάκων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μαζική δολοφονία οποιουδήποτε είδους σήμερα. Με την απαγόρευση της αλιείας τους, οι ηγέτες τής Καραϊβικής που βρίσκονται εδώ θέλουν να δώσουν το παράδειγμα», σχολίασε στους βρετανικούς «Τάιμς» ο Μπράνσον μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Η Καραϊβική καλύπτει ένα εκατομμύριο τετραγωνικά μίλια. Πολλές παραλιακές περιοχές όμως είναι μολυσμένες, με ό,τι αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να συνεπάγεται αυτή η μόλυνση για τους κοραλλιογενείς υφάλους και τις περιοχές που λειτουργούν ως εκκολαπτήρια ψαριών, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν μέρος της τροφικής αλυσίδας.

Nησί χωρίς καύσιμα

Εγκαθιστώντας σταδιακά ηλιακά πάνελ, ανεμογεννήτριες και μετατροπείς κυματικής ενέργειας, ο ιδρυτής της Virgin Group δεσμεύθηκε να κάνει το Νέκερ το πρώτο νησί της Καραϊβικής χωρίς καύσιμα