Τα καλά νέα για την Ελλάδα συνεχώς πληθαίνουν. Μετά την έγκριση της διπλής δόσης από το Eurogroup και τη νέα σημαντική μείωση των spreads, η Fitch προχώρησε χθες σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από CCC σε Β- με σταθερές προοπτικές (stable outlook).

Η αναβάθμιση της Ελλάδας αντανακλά, σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε δημοσιονομικό επίπεδο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ενώ έχει αρχίσει να αποδίδει η εσωτερική υποτίμηση. Η Fitch θεωρεί ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής βρίσκεται σε ορθή τροχιά, ενώ έχει διαμορφωθεί κλίμα κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο οίκος στην άνοδο του δείκτη οικονομικού κλίματος σε υψηλά τριετίας και στη μείωση του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ο οίκος θεωρεί ακόμη ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια είναι μοναδική αφού το έλλειμμα μειώθηκε από το 2009 έως το 2012 κατά 9%. Επίσης το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε το 2012 σε 3% από 10% το 2011.

Η Fitch πάντως επισημαίνει πως το τίμημα για την επίτευξη προόδου ήταν υψηλό, κυρίως όσον αφορά τη βαθιά ύφεση και την υψηλή ανεργία, και προσθέτει ότι εξακολουθούν να υφίστανται αμφιβολίες για την ανάκαμψη. Στα αρνητικά περιλαμβάνονται ακόμη, εκτός από την ύφεση, και τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, τα ελληνικά spreads μειώνονται σταθερά. Πριν από ένα χρόνο, με τη χώρα να οδεύει σε επαναληπτικές εκλογές και τον φόβο της εξόδου από το ευρώ να κορυφώνεται, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων έφθασαν στο ναδίρ των 13 σεντς ανά ευρώ. Καθώς όμως χθες η διαφορά της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων αναφοράς (spreads) υποχώρησε στις 786 μονάδες βάσης, κάτω από τα επίπεδα των 800 μονάδων βάσης που βρισκόταν πριν από τη διάσωση του 2010, οι τιμές των 10ετών τίτλων ενισχύθηκαν στα 60,8 σεντς ανά ευρώ σημειώνοντας έτσι κέρδη που ξεπερνούν από το χαμηλό του 2012 το 367%. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων διαμορφώνονται πλέον στο 9,3% (από 31% στην κορύφωση της κρίσης), έναντι 4% περίπου για τα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα.

Εν τω μεταξύ χθες το Δημόσιο άντλησε 1,3 δισ. ευρώ από την έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου (ΕΓΔ) διάρκειας 3 μηνών και το κόστος υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2011. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο υποχώρησε στο 4,02% από 4,05% τον προηγούμενο μήνα.

Αναπτυξιακό Ταμείο

Σε καλό δρόμο βρίσκεταιη δημιουργία Αναπτυξιακού Ταμείου στην Ελλάδα καθώς καιη γερμανική κυβέρνηση βλέπει πλέον θετικά το ενδεχόμενο δημιουργίας του.Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό προέκυψε τόσο από τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και από την πρώτη παρουσίαση των χαρακτηριστικών του Ταμείου σε ομάδα της γερμανικής KfW στη Φρανκφούρτη.