ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ των αντιφάσεων, τις οποίες ο ίδιος δημιούργησε, έπεσε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, κατά την χθεσινή – τρίτη στη σειρά – κατάθεση του στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Κι αυτό γιατί χθες, προχώρησε τελικώς στην παραδοχή ότι είχε στην κατοχή του και τρίτο στικάκι με την λίστα Λαγκάρντ καθώς και ότι κρατούσε σημειώσεις από τα αρχεία. Συγκεκριμένα, ο κ. Διώτης, ο οποίος στις δύο προηγούμενες καταθέσεις του είχε αποκρύψει την ύπαρξη τρίτου usb, υποστήριξε χθες ότι χρησιμοποίησε το τρίτο αντίγραφο που δημιούργησε ως « usb εργασίας», λέγοντας πως «το δημιούρησα μόνο για τις εκτυπώσεις και μετά το πέταξα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ υποστήριξε επίσης ότι στις 16/1/2012 – δηλαδή την ημερομηνία που, σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ), το επίμαχο usb συνδέθηκε για τελευταία φορά στον φορητό υπολογιστή του – ότι άνοιξε το στικάκι προκειμένου να ελέγξει το περιεχόμενό του και όταν διαπίστωσε πως ήταν εκείνο για τις εκτυπώσεις, στη συνέχεια το κατέστρεψε. Στην ερώτηση βέβαια, του βουλευτή του ΚΚΕ Σπύρου Χαλβατζή για ποιο λόγο δεν ενημέρωσε εξʼ αρχής την Επιτροπή για την ύπαρξή του, ο κ. Διώτης φέρεται να απάντησε ότι «το είχα πει αλλά με διαφορετικό τρόπο».

Οι εξηγήσεις του κ. Διώτη πάντως, δεν έπεισαν την πλειονότητα των μελών της Επιτροπής και αυτό γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που ο μάρτυρας «μασάει τα λόγια του».

Η αρχή έγινε το περασμένο φθινώπορο, όταν ο ίδιος δήλωσε στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι απλώς είχε ρίξει μία ματιά στα ονόματα της επίμαχης λίστας.

Ενώ υπενθυμίζεται, πως σύμφωνα με την έρευνα της ΔΕΕ, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ δημιούργησε περισσότερα από ένα αντίγραφο του usb που του είχε παραδώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου – είχε επίσης καταθέσει ότι είχε καταστρέψει, αφού είχε αντιγράψει, και το στικάκι που του είχε δώσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Άλλωστε μία ακόμα αντίφαση, στην οποία είχε υποπέσει ο κ. Διώτης είναι η ημερομηνία παράδοσης του « usb – κλώνου» στον μετέπειτα υπουργό Οικονομικών και νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Κι αυτό γιατί ενώ αρχικά είχε καταθέσει ότι το παρέδωσε στον κ. Βενιζέλο τον Αύγουστο του 2012, αργότερα ανακάλεσε λέγοντας ότι η παράδοση έγινε στις αρχές Ιουλίου της ίδιας χρονιάς.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες από την Προκαταρκτική αναφέρουν πως Τράπεζα της Ελλάδας έχει ήδη στείλει στον εισαγγελέα Εφετών, τον κατάλογο με τα πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ που έκαναν χρήση της «τροπολογίας Παπακωνσταντίνου» και επαναπάτρισαν τα χρήματά τους με φορολογικές ελαφρύνσεις. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκη, δεν αποκλείει εντός της ερχόμενης εβδομάδας τα μέλη της Προκαταρκτικής να έχουν στα χέρια τους τα εν λόγω στοιχεία.

Άρωμα καβγά στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις διακοπές

Πάντως σε κλίμα έντασης διεξήχθη η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Προκαταρκτικής, μετά τις διακοπές του Πάσχα. Κι αυτό γιατί κατά την συζήτηση διαδικαστικών θεμάτων, νωρίς χθες το απόγευμα, οι τόνοι ανέβηκαν για τον τρόπο που θα εξετασθεί ο φερόμενος ως διαχειριστής της κατάθεσης των 550 εκατομμυρίων δολαρίων – σ.σ. του μεγαλύτερου λογαριασμού της λίστας Λαγκάρντ – και επιχειρηματίας Σάμπι Μιωνύ.

Ειδικότερα πραγματοποιήθηκαν δύο ψηφοφορίες για το αν η Επιτροπή θα στείλει ερωτηματολόγιο στον μάρτυρα ή αν θα στείλει κλιμάκιο στο Ισραήλ – τόπο μόνιμης κατοικίας του κ. Μυωνύ – προκειμένου να τον εξετάσει.

Μέλη της Προκαταρκτικής, προερχόμενα από την τρικομματική κυβέρνηση, διαφωνούσαν με την αποστολή ειδικού κλιμακίου, με το επιχείρημα ότι καλό θα ήταν να αποφευχθούν αρχικά τα έξοδα του ταξιδιού, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας.

«Μόνο στην περίπτωση που δεν μείνουμε ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις του μάρτυρα, να πάμε στο Ισραήλ να τον εξετάσουμε» σημείωναν με νόημα χθες βουλευτές της κυβέρνησης.

Τελικά υπερίσχυσε η πρότασή τους, αφού απέσπασε επτά θετικές ψήφους, ενώ η πρόταση των βουλευτών της Αντιπολίτευσης για την πραγματοποίηση του ταξιδιού ψηφίσθηκε από έξι βουλευτές.