Συμβολικό χαρακτήρα έχει η απόφαση για απεργία κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων την οποία αναμένεται να λάβουν σήμερα –επικυρώνοντας την πρόταση της Ομοσπονδίας τους –οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ της χώρας.

Παρά την αναμενόμενη απόφαση για απεργία, οι εξετάσεις που αρχίζουν την Παρασκευή για τους περίπου 100.000 υποψηφίους με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας (Γενικής Παιδείας) θα διεξαχθούν κανονικά, λόγω της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών.

Στις περισσότερες ΕΛΜΕ, πάντως, η συμμετοχή των καθηγητών στις χθεσινές συνελεύσεις ήταν μεγάλη και σε πολλές οι αποφάσεις υπέρ της απεργίας ελήφθησαν με αυξημένη πλειοψηφία. Επίσης, δεδομένου ότι η απόφαση υπέρ της απεργίας δεν έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, πολλοί ένιωσαν ελεύθεροι να την λάβουν, γνωρίζοντας ότι δεν επιβαρύνουν πραγματικά τους μαθητές τους.

Στη συνέλευση της ΕΛΜΕ Χίου παραλίγο να σημειωθεί επεισόδιο, όταν αστυνομικός είχε την έμπνευση να μπει στον χώρο όπου συνεδρίαζαν οι καθηγητές για να τους διανείμει τα φύλλα πορείας προκαλώντας, όπως ήταν φυσικό, αγανάκτηση.

Επίσης η ΟΛΜΕ κατήγγειλε χθες την ΑΔΕΔΥ ότι έδωσε χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση, επειδή δεν έκανε δεκτή την πρότασή της να κηρύξει απεργία την πρώτη ημέρα των εξετάσεων, προκαλώντας έτσι ρήξη στα συνδικάτα του δημόσιου τομέα. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ (και πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ) Αντώνης Αντωνάκος δέχθηκε φραστική επίθεση από εκπαιδευτικούς στα Προπύλαια. Η συνδικαλιστική ηγεσία των καθηγητών, εξάλλου, ξεκίνησε κύκλο συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων. Χθες συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε ανάκληση της επιστράτευσης.

ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ. Πάντως το υπουργείο Παιδείας βελτίωσε το προεδρικό διάταγμα για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις των υπεράριθμων εκπαιδευτικών, επ’ ωφελεία τους. Μεταξύ των άλλων, μείωσε σε 60% (από 75% που προβλεπόταν αρχικά) το ποσοστό του διδακτικού ωραρίου (η αύξηση των 2 ωρών ανά εβδομάδα συνυπολογίζεται σε αυτό). Οσοι δεν το συμπληρώνουν από το επόμενο έτος θα χαρακτηρίζονται υπεράριθμοι και θα μετατίθενται.

Στο βελτιωμένο προεδρικό διάταγμα προβλέπεται: «Οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν συμπληρώσει δώδεκα χρόνια προϋπηρεσίας και πλεονάζουν εξ ολοκλήρου στην περιοχή μετάθεσης που υπηρετούν και δεν συμπληρώνουν το 60% τουλάχιστον του υποχρεωτικού τους διδακτικού ωραρίου σε σχολική μονάδα ή σε ομάδα σχολικών μονάδων της ίδιας ή διαφορετικής βαθμίδας με μαθήματα της πρώτης και δεύτερης ανάθεσης, της πρώτης και δεύτερης ειδικότητας, χαρακτηρίζονται ολικά υπεράριθμοι».

Πηγές του υπουργείου Παιδείας τόνιζαν χθες ότι δεν υπάρχει θέμα αποκλεισμού από τις Eξετάσεις αλλοδαπών μαθητών οι γονείς των οποίων δεν έχουν πλέον άδεια παραμονής, εφόσον είναι ανήλικοι και διαθέτουν δελτίο εξεταζομένου.