Καθημερινή υπόθεση αποτελούν πλέον τα επεισόδια στη Χαλκιδική με φόντο την εξόρυξη χρυσού. Στον νέο γύρο της έντασης αφορμή αποτελούν οι εργασίες υλοτομίας στο δάσος Κάκκαβος, η ένταση όμως που εκδηλωνόταν όλη την προηγούμενη εβδομάδα με μικροεπεισόδια και αντεγκλήσεις μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών δυνάμεων ξέσπασε χθες με σοβαρά επεισόδια. Αυτή τη φορά, μάλιστα, μεταξύ των διαδηλωτών βρισκόταν και τουλάχιστον ένας ένοπλος με κυνηγετικό όπλο, το οποίο χρησιμοποίησε εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σκάγια, ένας από τους οποίους φέρει σοβαρά τραύματα και νοσηλεύεται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν και τρεις διαδηλωτές. Οι κάτοικοι πάντως κατήγγειλαν ως προβοκάτσια το γεγονός ότι πυροβολήθηκαν οι αστυνομικοί.

Περίπου 300 κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στη θέση Λάκκος Καρατζά στο δάσος Κάκκαβος, προκειμένου να εμποδίσουν τις εργασίες που έχει αρχίσει η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν απρόκλητα εναντίον των αστυνομικών που περιφρουρούσαν την περιοχή εκσφενδονίζοντας πέτρες, βόμβες μολότοφ και διάφορα αντικείμενα, ενώ δεν δίστασαν να πυροβολήσουν εναντίον τους. Οι άνδρες των ΜΑΤ απάντησαν με ρίψη χημικών και από τη σύρραξη που ακολούθησε τραυματίστηκαν μία διαδηλώτρια και επτά αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Πολυγύρου. Από αυτούς, οι τέσσερις χτυπήθηκαν με κυνηγετική καραμπίνα, ο ένας μάλιστα σοβαρά και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο 424, χωρίς ακόμα να έχει ταυτοποιηθεί εάν τα σκάγια προήλθαν από το ίδιο όπλο.

Νωρίτερα ομάδα γυναικών, στο πλαίσιο της γιορτής της μητέρας, έκανε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Χονδρό Δένδρο στις Σκουριές ενάντια στη λειτουργία των μεταλλείων. Οι διαδηλώτριες προσπάθησαν να εμποδίσουν αυτοκίνητο της εταιρείας να προσεγγίσει τις εγκαταστάσεις, αλλά απωθήθηκαν από την Αστυνομία η οποία προσήγαγε τρεις από αυτές. Σύμφωνα με καταγγελίες, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν σωματική βία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο γυναίκες.

Πάντως, οι κάτοικοι λένε πως η διαμαρτυρία έγινε ενόψει της προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησής τους με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, προκειμένου να εξεταστεί η καταγγελία τους ότι η αποψίλωση του δάσους γίνεται με απλή άδεια υλοτομίας.

Κάτοικοι έκλεισαν τις εισόδους της Ιερισσού

Τεταμένη παρέμενεέως αργά χθες η ατμόσφαιρα στη Χαλκιδική καθώςοι κάτοικοι της Ιερισσούείχαν στήσει μπλόκα στις εισόδους του χωριού προκειμένου να αποτρέψουν την παρουσίατης Αστυνομίας.

«Είναι μια ομάδα εγκληματιών»

Για ομάδα εγκληματιών που δρουν ανενόχλητοι κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός.

«Δεν πρόκειται για ανώνυμους ή μόνο για θρασείς κουκουλοφόρους. Οι ηθικοί αυτουργοί των πράξεων έχουν ονοματεπώνυμο», αναφέρουν. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, δήλωσε ότι «οι ηθικοί αυτουργοί κυκλοφορούν ελεύθεροικαι απειλούν δημόσιατη ζωή του δημάρχου και των πολιτών και διακηρύσσουν, ατιμώρητοι πάντα οι ίδιοι,το μίσος και τη βία».