«Δεν σας κρύβω ότι μέσα στο παιχνίδι ανατριχιάσαμε. Ήμουν στην τελευταία προπόνηση της ομάδας μας και το σχέδιο του κόουτς Μπαρτζώκα επαληθεύτηκε».

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Παναγιώτης Αγγελόπουλος δεν έκρυψε τη συγκίνησή του μετά τον αγώνα και την μεγάλη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας (69-52) που έστειλε την ομάδα του στον δεύτερο συνεχόμενο τελικό Ευρωλίγκας και έκτο της ιστορίας της.

Μαζί με τον αδελφό του Γιώργο είχαν κάθε λόγο να πανηγυρίσουν. Ήταν η δικαίωση για τους προέδρους που πάντα βρίσκονταν δίπλα στην ομάδα και κυρίως στήριξαν τον προπονητή από την πρώτη στιγμή.

Οσο πανηγύρισαν λοιπόν οι πρόεδροι κράτησε η γιορτή στον Ολυμπιακό αφού όλοι οι υπόλοιποι ξέχασαν τη μεγάλη νίκη σχεδόν αμέσως. Ήδη στα αποδυτήρια των πρωταθλητών Ευρώπης επικρατούσε αξιοσημείωτη ηρεμία λίγα λεπτά μετά την πρόκριση στον τελικό και όλοι μιλούσαν σαν να επρόκειτο να βγουν για μια απλή προπόνηση. Αυτό ήταν και όλο το μυστικό.

Η ηρεμία με την οποία ήρθε εδώ στο Λονδίνο η ομάδα ήταν το βάλσαμο για τους παίκτες και το προπονητικό στάφ που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στο παρκέ φτάνοντας σε μια νίκη επί της ΤΣΣΚΑ με ολοκληρωτικό μπάσκετ για 40 λεπτά. Αυτό ήταν και το εντυπωσιακό στοιχείο της πρόκρισης. Η καθολική υπεροχή της ελληνικής ομάδας.

«Οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ έβλεπαν συνέχεια σώματα μπροστά τους και δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Η άμυνά μας ήταν απίστευτη. Είναι η πρώτη φορά που ο Μπαρτζώκας βρίσκεται σε Final Four και νοιώθουμε απόλυτα δικαιωμένοι για εκείνον. Είχε την στήριξή μας σε δύσκολες επιλογές, όπως ο τραυματισμός του Μάντζαρη και η απόκτηση του Πέρκινς και του Σερμαντίνι. Ο προπονητής αποφασίζει ποιος παίκτης θα είναι στην δωδεκάδα και ποιος όχι» συνέχισε ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος, ενώ ο αδελφός του Γιώργος πρόσθεσε: «Το μοντέλο συνεχώς εξελίσσεται και αναβαθμίζεται. Πέρσι η επιτυχία ήρθε και λίγο από τύχη, φέτος ήταν από σύστημα. Η ομάδα είχε αγωνιστική ηρεμία και το ότι φτάσαμε ξανά στον τελικό δεν είναι τυχαίο».

Μπαρτζώκας: «Οι παίκτες μου έκριναν το αποτέλεσμα»

Ο κόουτς Μπαρτζώκας δεχόταν τα περισσότερα συγχαρητήρια απ’ όλους για τη μεγάλη νίκη της ομάδας του αλλά ιπποτικά όπως πάντα την αφιέρωσε στους παίκτες: «Τα συγχαρητήρια ανήκουν στους παίκτες, εμείς είμαστε εδώ για να τους καθοδηγούμε και να τους βοηθάμε. Αυτοί έκριναν το αποτέλεσμα και διαχειρίστηκαν άψογα την πίεση.

Είχαμε πολύ μεγάλη επιμονή στο αμυντικό μας πλάνο, καταφέραμε να σταματήσουμε τη δημιουργία του Τεόντοσιτς, ελέγξαμε τα ριμπάουντ αφού σε μια πολύ άστοχη βραδιά της ΤΣΣΚΑ είχαμε μόνο έξι χαμένα ριμπάουντ. Έτσι πήγαμε στο επιθετικό τρανζίσιον όταν έπρεπε κι όταν δεν μπορούσαμε εκτελούσαμε στο τέλος των 24 δευτερολέπτων. Όλοι έπαιξαν ο ένας για τον άλλο σε άμυνα και επίθεση. Σε τέτοια ματς τα ποσοστά σπάνια είναι ψηλά και νομίζω ότι η άμυνα μάς έδωσε την πρόκριση.

Εχει σημασία πώς διαχειρίζεσαι την πίεση απέναντι σε μία μεγάλη ομάδα με μεγάλο μπάτζετ, εμπειρία και παίκτες σαν τον Παπαλουκά που έχει παίξει σε τόσες μεγάλες διοργανώσεις. Το πλάνο μας στο ψυχολογικό κομμάτι ήταν απόλυτα σωστό. Δεν θα έλεγα ότι είμαστε χαλαροί. Είχαμε όμως λιγότερο άγχος από ό,τι σε όλη τη σεζόν. Δεν ήταν το τέλειο παιχνίδι. Απλά μείναμε ενωμένοι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Η πίεση ήταν πολύ μεγάλη» τόνισε ο Έλληνας τεχνικός που χαρακτήρισε τον Χάινς τον τέλειο συμπαίκτη και τον καλύτερο εκφραστή τού τρόπου που θέλει να αγωνίζεται η ομάδα του. Δεν ξέχασε να ευχαριστήσει και τους 3000 φίλους του Ολυμπιακού που σε εποχή κρίσης, μπόρεσαν και έκαναν το ταξίδι στο Λονδίνο.

Δίπλα του ο Βασίλης Σπανούλης έλεγε πως αυτές οι άμυνες κερδίζουν τα μεγάλα παιχνίδια και πως η ομάδα του το έχει ξανακάνει, ενώ ο παίκτης «κλειδί» Πέρο Αντιτς χαρακτήρισε την ομάδα του ως μια «υπέροχη παρέα». Ο Λο στάθηκε στην καρδιά που έδειξε η ομάδα, ενώ ο Σερμαντίνι ευχήθηκε και την Κυριακή να παίξουν τόσο καλά.

«Μόνο τις φανέλες φόραγαν σωστά»!

Δεν μπορούσε να το χωνέψει ο Ιταλός τεχνικός της ΤΣΣΚΑ Μόσχας Ετόρε Μεσίνα, τον τρόπο με τον οποίο «αιχμαλωτίστηκε» η ομάδα του από τον Ολυμπιακό.

«Νομίζω ότι το μόνο που μπορώ να πω είναι συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό, έκανε πολύ καλό παιχνίδι. Μας ξεπέρασαν, έπαιξαν πολύ καλά, μας ανάγκασαν να παίξουμε πολύ φτωχά στην επίθεση, και δεν είχαμε καμία ευκαιρία να νικήσουμε.

Πραγματικά, τους εύχομαι να παίξουν άλλο ένα τέλειο ματς στον τελικό. Δεν είναι εύκολο ενώ είσαι ήδη πρωταθλητής να παίζεις και πάλι εκεί και είναι μεγάλη επιτυχία τους» τόνισε ο Ιταλός που άφησε τα καλύτερα για το τέλος:

«Ήταν σίγουρα η ομάδα μου και το κατάλαβα από τις φανέλες που φόραγαν. Μόνο αυτό έκαναν σωστά, αλλά να ξέρετε πως το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας. Μάλλον οι παίκτες μου δεν κατάφεραν να ξεχάσουν ό,τι έγινε πέρυσι. Μας εξανάγκασαν σε πολλά λάθη και γι’ αυτό ήταν κάκιστη η επίθεσή μας, παίξαμε χάλια και με το ζόρι βάλαμε 50 πόντους. Δεν είμαι τόσο εγωιστής για να εκφραστώ με άσχημα λόγια για τον προπονητή που έστειλε την ομάδα του στον τελικό και με… κλώτσησε στα οπίσθια. Θερμά συγχαρητήρια, του το είχα πει και πριν από τον ημιτελικό, σέβομαι απόλυτα τη δουλειά που κάνει».