Το φυσικό αέριο είναι το καύσιμο που κινεί την οικονομία και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Αρα, η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ δεν πρέπει να επικεντρωθεί στην εθνικότητα του νέου ιδιοκτήτη, αλλά στο τι προτίθεται να κάνει αυτός με τις τιμές του φυσικού αερίου που είναι οι ακριβότερες στην Ευρώπη».
Την παρέμβαση αυτή με πολλούς αποδέκτες έκανε χθες ο Ευάγγελος Μυτηλιναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Μυτιληναίος από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων.
«Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ πωλείται μια κρατική εταιρεία και ο αγοραστής κληρονομεί ένα μονοπώλιο. Δεν έχει λοιπόν σημασία ποιος θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης, αλλά σε ποιες τιμές θα πουλάει το αέριο», επισήμανε ο κ. Μυτιληναίος και διευκρίνισε ότι οι τιμές αγοράς του αερίου από τους προμηθευτές της ΔΕΠΑ είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη, τα περιθώρια κέρδους της ΔΕΠΑ είναι επίσης τα υψηλότερα, οι φόροι είναι οι μεγαλύτεροι στην ΕΕ, ενώ παραμένει μεγάλο και το κόστος δικτύου.

Σημειώνεται ότι στον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ μετέχει και η κοινή εταιρεία του Ομίλου Μυτιληναίος με τη Motor Oil Hellas M&M Gas.

Σχετικά με τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά της ενέργειας ο κ. Μυτιληναίος αφού επισήμανε ότι η κατάσταση είναι δραματική καθώς επί χρόνια υπάρχουν σοβαρές στρεβλώσεις, διευκρίνισε ότι ως όμιλος θα λάβει πρωτοβουλίες καθώς μετέχει στην αγορά ως ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος ηλεκτροπαραγωγός, ως η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ενεργειακών έργων (ΜΕΤΚΑ) αλλά και ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας (Αλουμίνιον της Ελλάδος).

Για το Αλουμίνιον της Ελλάδος, ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε πως το πρόγραμμα εξοικονόμησης του κόστους με την επωνυμία Μέλλον έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα, αλλά θα πρέπει να λυθεί το θέμα με την τιμή του ρεύματος. Εάν το αποτέλεσμα της διαιτησίας είναι αρνητικό θα προβληματιστούμε για το μέλλον της ηλεκτρόλυσης, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.

Για τη ΜΕΤΚΑ ο επικεφαλής του Ομίλου επισήμανε ότι εξακολουθεί να είναι η «μηχανή παραγωγής κερδών του Ομίλου» και συμπλήρωσε ότι η θυγατρική είναι σε θέση να υλοποιεί απαιτητικά έργα, αλλά και έχει πλέον την ικανότητα να ανοίγει νέες αγορές.
Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης ανακοινώθηκε η ίδρυση θυγατρικής στην Ελβετία με την επωνυμία Mytco. Μέσω της θυγατρικής θα πραγματοποιούνται οι διεθνείς εμπορικές δραστηριότητες, γεγονός που θα διευκολύνει και τη χρηματοδότηση του Ομίλου.

Για το 2013 ο κ. Μυτιληναίος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνοντας ότι μπορεί να είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης, αλλά επισήμανε ότι πρώτα θα πρέπει να δούμε τα στοιχεία. Οπως και να έχει, «το -25% στην πτώση του ΑΕΠ στην Ελλάδα από το 2008 έως σήμερα είναι η μεγαλύτερη προσαρμογή εν καιρώ ειρήνης», δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος.