Ο σερ Αλεξάντερ Τσάπμαν Φέργκιουσον πιο γνωστός ως Αλεξ Φέργκιουσον, είναι πρώην ποδοσφαιριστής και ένας από τους πιο πετυχημένους προπονητές ποδοσφαίρου. Εχει συνδεθεί όσο κανείς με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην οποία είναι προπονητής από το 1986 και έχει κατακτήσει περισσότερα τρόπαια από οποιονδήποτε άλλο προπονητή στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Γεννήθηκε στη Γλασκώβη της Σκωτίας στις 31 Δεκεμβρίου του 1941. Ξεκίνησε την καριέρα του ως προπονητής από την Αμπερντίν (1978-86) και το 1986 έγινε προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το 2009 ψηφίστηκε ως κορυφαίος προπονητής για το 2008 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του ποδοσφαίρου.

Επί των ημερών του η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κετέκτησε δύο φορές το Τσάμπιονς Λιγκ 1999 και το 2008,13 φορές το πρωτάθλημα στην Πρέμιερ Λιγκ και πέντε φορές το Κύπελλο Αγγλίας.

Αρκετοί είναι οι ποδοσφαιριστές, παλαίμαχοι και εν ενεργεία, οι οποίοιεκθειάζουν τη συμβολή του σερ Αλεξ Φέργκιουσονστην αναμόρφωση και στη μακρόχρονη λαμπρή πορεία των «Μπέπηδων». Μεγάλα, διεθνή αθλητικά κανάλια (Sky Sports, ESPN κ.ά) έχουν κάνει κατά καιρούς ειδικά αφιερώματα για τον μεγάλο σκοτέζο προπονητή.

<br>