Ως έναν χαρισματικό ιεράρχη που είχε αφιερώσει τη ζωή του σε φιλανθρωπικά, κοινωνικά και πνευματικά έργα εντός και εκτός Κρήτης περιγράφουν τον πρώην μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίο Γαλανάκη –που απεβίωσε προχθές σε ηλικία 102 ετών –μητροπολίτες αλλά και απλοί πολίτες των Χανίων.

Το γεγονός ότι όσο ήταν ακόμη εν ζωή είχε ιδρυθεί ένωση για την προβολή του έργου του, αλλά και μουσείο για εκείνον, δείχνει πόσο αγαπητός ήταν στον λαό των Χανίων και της Κρήτης.

Γεννήθηκε στο Νεροχώρι Αποκορώνου το 1911. Φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Το 1940 έλαβε υποτροφία για τη Γερμανία. Ωστόσο δεν την αποδέχθηκε λόγω του ελληνοϊταλικού πολέμου. Το 1943 με αφορμή επαναστατικό κήρυγμά του στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Χανίων συνελήφθη από τις γερμανικές Αρχές κατοχής και οδηγήθηκε στις φυλακές της Αγιάς. Διασώθηκε από την εκτέλεση χάρη στην επέμβαση του επισκόπου Κυδωνίας και Αποκορώνου Αγαθαγγέλου Ξηρουχάκη, αλλά και εξαιτίας πολλών αντιδράσεων θρησκευτικών και φιλανθρωπικών σωματείων των Χανίων.

Θεωρούνταν ένας από τους πιο μορφωμένους και καταρτισμένους ιεράρχες της Εκκλησίας. Ως πρεσβύτερος δίδασκε θεολογικά μαθήματα στην Υποδιεύθυνση της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης έως το 1957. Λίγο νωρίτερα, από το 1950 έως το 1952, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της Πρακτικής Θεολογίας στη Λιλ της Γαλλίας.

ΙΔΡΥΜΑΤΑ. Από το 1957 που εξελέγη επίσκοπος Κισσάμου και Σελίνου άρχισε τη δράση του στον φιλανθρωπικό και κοινωνικό τομέα δίνοντας λύσεις στις ανάγκες της περιοχής του. Μεταξύ των ιδρυμάτων που ίδρυσε κατά τη διάρκεια της θητείας του είναι τα μαθητικά οικοτροφεία (σε Καστέλλι, Κάντανο, Παλαιόχωρα, Κολυμπάρι, Βουκολιές), η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι, το Αννουσάκειο Γηροκομείο – Θεραπευτήριο στο Καστέλλι, η Σχολή Κωφαλάλων.

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ. Το όνομα του Ειρηναίου είναι συνδεδεμένο όχι μόνο με την εκκλησιαστική ιστορία αλλά και με τη ναυτιλιακή. «10 Απριλίoυ 1967 στα Χανιά. Mερικές εκατοντάδες Κρητικοί, έμποροι, επαγγελματίες, συνταξιούχοι, αγρότες, με πρόταση του Συνδέσμου Οικονομολόγων του Νομού Χανίων και τη συμβολή και αμέριστη συμπαράσταση του τότε σεβασμιότατου μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη, υλοποιούν την τολμηρή ιδέα της ίδρυσης της πρώτης παγκοσμίως πολυμετοχικής ναυτιλιακής εταιρείας, με στόχο την πραγματοποίηση θαλάσσιωv μεταφορών με σύγχρονα, άνετα και πολιτισμένα μέσα. Η ΑΝΕΚ είναι μια πραγματικότητα». Το παραπάνω κείμενο από την ιστοσελίδα της ΑΝΕΚ δείχνει τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε ο Ειρηναίος στην ίδρυσή της. Η εταιρεία βοήθησε την οικονομία της Κρήτης και των Χανίων· πλέον τα κρητικά προϊόντα μεταφέρονταν ευκολότερα και γρηγορότερα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Γι’ αυτό και οι Χανιώτες δεν ξεχνούν τη σημαντική συμβολή του Ειρηναίου σ’ αυτόν τον τομέα.

Τη σορό του Ειρηναίου προσκύνησε χθες το μεσημέρι και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Σε δήλωσή του τόνισε πως ο Ειρηναίος Γαλανάκης «κατόρθωσε να φέρει την Εκκλησία κοντά στην κοινωνία. Νέος αναδείχθηκε στην αντίσταση εναντίον των Γερμανών και φτασμένος και στη Γερμανία όρθωσε το ανάστημά του τα μαύρα χρόνια της δικτατορίας εναντίον των συνταγματαρχών».