Μια νέα εκδοχή του κειμένου του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) της Γαλλίας για την Ευρώπη, το οποίο ετοιμάστηκε ενόψει του συνεδρίου του κόμματος, δεν περιλαμβάνει πλέον επικρίσεις για την Καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του περιοδικού «Nouvel Observateur».

Πηγές των Σοσιαλιστών επιβεβαιώνουν ότι η εκδοχή αυτή είναι σχεδόν οριστική, με εξαίρεση μερικές διευκρινίσεις σε δευτερεύοντα ζητήματα.

Η γαλλική δεξιά εξαπέλυσε μάλιστα δριμεία επίθεση στον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για την «προσωπική ευθύνη που φέρει για την συνεχιζόμενη και ανησυχητική επιδείνωση της γαλλογερμανικής σχέσης», ενώ το Βερολίνο αγνόησε τις επικρίσεις, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «αυτό που μετράει για μας, είναι η δράση της γαλλικής κυβέρνησης» με τη συνέχιση μιας πολιτικής μεταρρυθμίσεων και μείωσης των ελλειμμάτων.

Η αναφορά στην «καγκελάριο της λιτότητας» αφαιρέθηκε από την νέα εκδοχή, όπως και το ίδιο το όνομα της Μέρκελ.

Ετσι στο νέο κείμενο αναφέρεται ότι οι Σοσιαλιστές υποστηρίζουν τον Φρανσουά Ολάντ «στο μπρα ντε φερ με τους Ευρωπαίους συντηρητικούς», ενώ η πρώτη εκδοχή αναφερόταν σε ένα «μπρα ντε φερ με την καγκελάριο της λιτότητας και τους Ευρωπαίους συντηρητικούς».

Επίσης αφαιρέθηκε το κομμάτι εκείνο που αναφερόταν στην «εγωιστική αδιαλλαξία της καγκελαρίου Μέρκελ», το οποίο σχολιάστηκε ευρέως.

Στην νέα εκδοχή, από την οποία έχει σβηστεί επίσης οποιαδήποτε νύξη παραπέμπει με ευνόητο τρόπο στον βρετανό Πρωθυπουργό, επισημαίνεται: «το κοινοτικό σχέδιο το οποίο έχει σήμερα συντριβεί από μια περιστασιακή συμμαχία ανάμεσα στους Βρετανούς συντηρητικούς, οι οποίοι αντιλαμβάνονται την Ευρώπη ‘α λα καρτ’ και με εκπτώσεις, και στην φιλελεύθερη αδιαλλαξία της γερμανικής δεξιάς».

Αντί για την «δημοκρατική σύγκρουση» με την ευρωπαϊκή δεξιά και την «πολιτική αντιπαράθεση» με την γερμανική δεξιά, το νέο κείμενο καλεί με γενικότερο τρόπο σε μια «πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε προοδευτικούς και συντηρητικούς παντού στην Ευρώπη».

«Θέλουμε να ξαναδώσουμε όλη την αξία της, όλη την δύναμή της και όλη την έννοιά της στην γαλλογερμανική φιλία. Η έννοια της γαλλογερμανικής φιλίας συνίσταται στην κυοφορία σχεδίων», επισημαίνεται επίσης στο κείμενο αυτό.

Το έγγραφο των γάλλων Σοσιαλιστών, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, θα υποβληθεί στη συνέχεια στα μαχητικά στελέχη των Σοσιαλιστών, προτού παρουσιαστεί στο συνέδριο του PS για την Ευρώπη, στις 16 Ιουνίου στο Παρίσι.

Το κείμενο αυτό θεωρείται προπαρασκευαστικό για την προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014.