Τη δυνατότητα να λαμβάνουν μικροδάνεια (10.000 ευρώ) από τις τράπεζες χωρίς να απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις (υποθήκη ή ενέχυρο) θα έχουν στο προσεχές μέλλον οι ελληνικές επιχειρήσεις. Τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα εξετάζουν την παρούσα περίοδο τροποποιήσεις στο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, ώστε να διευκολυνθούν οι επιλογές μικροχρηματοδότησης των επιχειρήσεων τόσο μέσω τραπεζών όσο και μέσω μη τραπεζικώνχρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης της τριμηνιαίας έκθεσης της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα τονίσθηκε πως η Task Force εξετάζει τρόπους ανάπτυξης του θεσμού της μικροπίστωσης στην Ελλάδα και βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος. «Εξετάζουμε τρόπους χορήγησης μικροδανείων αξίας έως 10.000 ευρώ προς τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες τα οποία δεν θα χρειάζονται καλύμματα. Διερευνούμε το θέμα με τις ελληνικές Αρχές και ιδίως με την Τράπεζα της Ελλάδος. Το πλέον πιθανό είναι αυτές οι μικροπιστώσεις να προέλθουν μέσα από το τραπεζικό σύστημα καθώς δεν υπάρχει σήμερα πρόβλεψη για το αντίθετο», δήλωσε σχετικά στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ομάδα Δράσης θεωρεί ότι, δεδομένου πως η ελληνική οικονομία στηρίζεται κυρίως σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό μικρών επιχειρήσεων, το δυναμικό ανάπτυξης ιδρυμάτων μικροπιστώσεων στην Ελλάδα θα μπορούσε να αποδειχτεί ελκυστική εναλλακτική λύση αντί των τραπεζικών δανείων. Ηδη η Task Force έχει λάβει από τον Ιανουάριο του 2013 έκθεση της γαλλικής ADIE International σχετικά με το δυναμικό ανάπτυξης της μικροχρηματοδότησης στην Ελλάδα, ενώ διερευνά και τη δρομολόγηση πιλοτικού έργου. Προσφάτως, στελέχη της ADIE International παρουσίασαν την έκθεσή τους στην Αθήνα και συζήτησαν τα πιθανά επόμενα βήματα με στελέχη από τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Προ ημερών ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ είχε συναντήσεις με εκπροσώπους εμπόρων και βιοτεχνών στην Αθήνα, όπου ενημερώθηκε για τις προσπάθειές τους να δημιουργηθεί μια Αναπτυξιακή Τράπεζα Μικρών Επιχειρήσεων –με τη συνδρομή των συνεταιριστικών τραπεζών –που να εστιάζει στον εμπορικό κλάδο και να εξειδικεύεται σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως μικροδάνεια και εγγυήσεις. Σε αυτές τις συναντήσεις ο κ. Ράιχενμπαχ ανέφερε ότι θα εξετάσει και ο ίδιος τις δυνατότητες βιωσιμότητας της πρότασης και τις δυνατότητες τεχνοκρατικής υποστήριξης αυτού του σχεδίου. Μάλιστα, σχολιάζοντας το θέμα είχε αναφέρει ότι δεν είναι αδύνατον σε έξι μήνες να μπορέσει να λειτουργήσει ένα τέτοιο χρηματοοικονομικό σχήμα.