Η 46χρονη νοσοκόμα, η οποία βρέθηκε απαγχονισμένη μετά το τηλεφώνημα-φάρσα που της είχαν κάνει δύο ραδιοφωνικοί παραγωγοί από την Αυστραλία, σχετικά με την εγκυμοσύνη της πριγκίπισσας Κέιτ Μίντλετον, είχε αφήσει ένα γράμμα πριν πεθάνει στο οποίο τους κατηγορούσε ότι αυτοί ευθύνονται για τον θάνατό της, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Times.

Η ινδικής καταγωγής Τζασίντα Σαλντάνχα βρέθηκε κρεμασμένη στις 7 Δεκεμβρίου, τρεις ημέρες αφού είχε απαντήσει στο τηλεφώνημα-φάρσα των παραγωγών του ραδιοφωνικού σταθμού 2Day FM της Αυστραλίας, οι οποίοι προσποιήθηκαν ότι είναι η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Κάρολος, για να μάθουν νέα για τη δούκισσα του Κέμπριτζ, η οποία νοσηλευόταν στην αρχή της εγκυμοσύνης της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ένα από τα τρία γράμματα που άφησε η νοσηλεύτρια προτού πεθάνει απευθυνόταν στην διεύθυνση του νοσοκομείου Κίνγκ Έντουαρντ VII στο Λονδίνο, όπου εργαζόταν, και σε αυτό ανέφερε:

«Σας ζητώ συγγνώμη, πραγματικά λυπάμαι πάρα πολύ, ευχαριστώ για την υποστήριξή σας. Θεωρώ τους δύο Αυστραλούς του ραδιοφώνου (…) υπεύθυνους γι’αυτήν την πράξη. Ζητήστε τους αν μπορείτε να πληρώσουν το δάνειό μου για την κατοικία μου. Λυπάμαι πάρα πολύ. Τζασίντα».

Σε ένα δεύτερο γράμμα η νοσηλεύτρια απάλλασσε τους συναδέλφους της στο νοσοκομείο από κάθε ευθύνη και σε ένα τρίτο άφηνε λεπτομερείς οδηγίες για την κηδεία της, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η έρευνα για τα αίτια του θανάτου της, η οποία αποσκοπεί στην διευκρίνιση των συνθηκών κι όχι στο να αποδοθούν ευθύνες, αναμένεται να ξαναρχίσει την Πέμπτη, αλλά, σύμφωνα με τον Τύπο, μπορεί να αναβληθεί.

Σύμφωνα με τους Sunday Times, η νοσηλεύτρια είχε ήδη κάνει προηγουμένως δύο απόπειρες αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της στην Ινδία το 2011 και στη συνέχεια είχε πάρει για εννέα μήνες αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Η βρετανική εισαγγελία ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι δεν πρόκειται να ασκήσει δίωξη στην υπόθεση αυτή, επειδή μολονότι ήταν άτοπο, το τηλεφώνημα αυτό δεν είχε την πρόθεση πρόκλησης βλάβης.

Η Τζασίντα Σαλντάνχα είχε απαντήσει στο τηλεφώνημα των δύο ραδιοφωνικών παραγωγών, προτού το περάσει σε συνάδελφό της στο τμήμα στο οποίο νοσηλευόταν η σύζυγος του πρίγκιπα Ουίλιαμ, η οποία είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο λόγω μεγάλης ναυτίας που συνδεόταν με την εγκυμοσύνη της.

Η συνάδελφος αυτή είχε τότε απαντήσει στους δύο ραδιοφωνικούς παραγωγούς σχετικά με τα νέα για την υγεία της Κέιτ, παραβιάζοντας τους κανόνες του απορρήτου που ισχύουν για τους ασθενείς.

Μετά τον θάνατο της νοσηλεύτριας, οι δύο παραγωγοί του ραδιοφώνου, Μελ Γκρέιγκ και Μάικλ Κρίστιαν, ζήτησαν συγγνώμη και δεν έχουν έκτοτε επιστρέψει στο ραδιόφωνο.