Σε καμιά έκθεση αυτοκινήτου δεν ακούς τόσο αισιόδοξες προβλέψεις για το μέλλον των τεσσάρων τροχών όσο στη Σαγκάη. Τα κορυφαία στελέχη των αυτοκινητοβιομηχανιών έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν, αφού η Κίνα αναδεικνύεται σε σύγχρονη «γη της επαγγελίας» για τις εταιρείες τους. Το 2012 πουλήθηκαν στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου πάνω από 13 εκατομμύρια επιβατικά μοντέλα· φέτος θα αυξηθεί αυτός ο αριθμός κατά περίπου 1,7 εκατομμύρια Ι.Χ. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Daimler, ο Ντίτερ Τσέτσε, εκτιμά ότι το 2020 μια στις τρεις πωλήσεις αυτοκινήτου στον κόσμο θα γίνεται στην Κίνα!

Ετσι, το Auto Shanghai μετεξελίχθηκε σταδιακά από ένα περιφερειακό γεγονός στη σημαντικότερη έκθεση αυτοκινήτου στον κόσμο. Ο αριθμός των εταιρειών που συμμετέχουν φέτος σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, ενώ οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά 111 παγκόσμιες πρεμιέρες μοντέλων παραγωγής και 69 εντελώς νέα πειραματικά οχήματα.

Σημαντική δεν είναι όμως μόνο η ποσότητα αλλά και η σύνθεση του μελλοντικού στόλου. Οι Κινέζοι λατρεύουν τα μεγάλα μοντέλα, τις λιμουζίνες και τα SUV, όπου τα περιθώρια κέρδους είναι ιδιαίτερα δελεαστικά για τους αυτοκινητοκατασκευαστές. Γι’ αυτό και στα περίπτερα των εταιρειών κυριαρχούν αυτοκίνητα των μεγάλων κατηγοριών, πολλά από τα οποία κατασκευάζονται ήδη –ή θα παράγονται στο μέλλον –σε εργοστάσια της Κίνας.