Ο γιος μας πηγαίνει στη ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού και περνάει ατελείωτες ώρες στον υπολογιστή. Μήπως έχει εξάρτηση στο Διαδίκτυο;

Η εξάρτηση ενός παιδιού από το Διαδίκτυο εµφανίζεται µε ανοχή, δηλαδή την ανάγκη για χρήση του για ολοένα µεγαλύτερο διάστηµα µε την πάροδο του χρόνου, στερητικά συµπτώµατα που εµφανίζονται αν διακοπεί η χρήση (π.χ. εµµονές µε διαδικτυακά παιχνίδια, άγχος, ανησυχία, διέγερση, άρνηση λήψης τροφής, διαταραχές στον ύπνο), χρήση του Διαδικτύου κάθε φορά για περισσότερο χρόνο από αυτόν που νόµιζε ή είχε προγραµµατίσει, τάσεις αποµόνωσης από φίλους και συµµαθητές, πτώση της σχολικής απόδοσης, έλλειψη κινήτρου για χόµπι και δραστηριότητες, αλλαγές στη συµπεριφορά και τη διάθεση. Στα µικρά παιδιά και τους εφήβους, η κατάθλιψη θεωρείται προδιαθεσικός παράγοντας στον εθισµό από το Διαδίκτυο και οδηγεί το παιδί στο να θέτει χαµηλούς στόχους και να αναζητεί µικρές επιβραβεύσεις που βρίσκει εύκολα µέσα από το Ιντερνετ.

Ανεξέλεγκτα ξεσπάσματα

Είμαι μητέρα ενός αγοριού 5 ετών και συχνά ξεσπάω τα νεύρα μου πάνω του και το παιδί κλαίει.

Πώς μπορώ να τα ελέγξω;

Τα παιδιά δεν είναι ώριμοι ενήλικοι και πολλοί γονείς κάνουν το λάθος να το ξεχνούν. Η κούραση, η πείνα, ο εκνευρισμός, το αίσθημα ματαίωσης, η έλλειψη ορίων στη διαπαιδαγώγηση επιδεινώνουν την γκρίνια και την ανυπακοή στο παιδί. Οσο προσπαθείτε να ελέγξετε το παιδί σας τόσο καταδικάζετε τον εαυτό σας σε μια ανεπιτυχή συμπεριφορά. Γίνεστε ένας ανώριμος γονιός που μπαίνει σε μια πάλη με το παιδί του, ξεχνώντας ότι ο ρόλος σας είναι να το ανακουφίζετε και να λειτουργείτε πάνω από όλα ως ενήλικος. Προλάβετε τις συγκρούσεις προτού συμβούν: σκεφτείτε για 2 λεπτά πριν ξεσπάσετε πού θα σας οδηγήσει η αντίδρασή σας, εν ανάγκη κάντε μια βόλτα στο τετράγωνο για 10 λεπτά ή πηγαίνετε σε άλλο δωμάτιο και πάρτε βαθιές ανάσες, θυμηθείτε ότι οι φωνές και η βία φέρνουν φωνές και βία. Προσπαθήστε ως μητέρα να κατανοήσετε μόνη σας ή σε συνεργασία με έναν ψυχολόγο τις ρίζες του ανεπεξέργαστου θυμού σας και βρείτε μια ασχολία κατά τη διάρκεια της ημέρας που θα σας αποφορτίζει από τα δικά σας άγχη.

Δρ Κλινικής Ψυχολογίας –ψυχοθεραπεύτρια

myrsi@hol.gr

twitter: @myrsi1