Η εκ νέου ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, ενδεχομένως και μέσα στο φθινόπωρο είναι πλέον το μεγάλο στοίχημα για τη Eurobank. Η γενική συνέλευση των μετόχων που θα συγκληθεί την Τρίτη θα εγκρίνει την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου να αναλάβει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πλήρως και άμεσα την ανακεφαλαιοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι – πιθανότατα εντός του Μαΐου – η Eurobank θα είναι η πρώτη πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη ελληνική τράπεζα. Αυτό ενισχύει την ασφάλεια των καταθετών, ενώ παράλληλα προετοιμάζει το έδαφος και ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη ημέρα. Οπως ανέφερε το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank στην επιστολή που απέστειλε προς τους μετόχους της, το γεγονός ότι ανεστάλησαν οι διαδικασίες συγχώνευσης των δύο τραπεζών και το τοπίο όσον αφορά τις εξελίξεις παραμένει εξαιρετικά θολό δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την εύρεση επενδυτών για τη Eurobank. Ετσι, σύμφωνα πάντοτε με το κείμενο της επιστολής, το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας θεωρεί ότι μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η ανακεφαλαιοποίηση γίνεται άμεσα, συμβάλλοντας στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Παράλληλα, επιζητά την ιδιωτικοποίησή της το συντομότερο δυνατόν, σε καταλληλότερο χρόνο.

Σύμφωνα με κύκλους της τράπεζας, το πρώτο και καθοριστικό βήμα αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση είναι η Eurobank να διεκδικήσει ενεργά την απορρόφηση άλλων, μη συστημικών τραπεζών. Δεδομένου ότι η τράπεζα θα ανακεφαλαιοποιηθεί εντός του Μαΐου, η απόκτηση των άλλων τραπεζών μπορεί να γίνει τις επόμενες εβδομάδες. Στόχος είναι τόσο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο – που ανήκει και αυτό στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – όσο και άλλες, μικρότερες τράπεζες. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, προσφέρει σημαντικές συνέργειες στη Eurobank.

To επόμενο βήμα είναι να καταθέσει η διοίκηση της τράπεζας νέο επιχειρησιακό σχέδιο προς τις αρμόδιες Αρχές. Με βάση αυτό, ζητούμενο είναι να πωλήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μερίδιο από τη συμμετοχή του ώστε να συγκεντρώσει ιδιωτικά κεφάλαια, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, και να γίνει το πρώτο παράδειγμα ιδιωτικοποίησης τράπεζας.