Τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η καταβολή του νέου μειωμένου κατά 15% χαρατσιού στα ακίνητα, το οποίο δεν θα λέγεται πλέον Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), αλλά Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ).
Το νέο χαράτσι θα εισπραχθεί στο διάστημα από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 και σε πέντε ισόποσες δόσεις, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος. Το γεγονός ότι το ΕΕΤΑ θα βεβαιωθεί τον Ιούνιο συνεπάγεται πως οι φορολογούμενοι το 2013 δεν θα λάβουν ούτε έναν λογαριασμό της ΔΕΗ χωρίς τέλος ακινήτων.
Το ΕΕΤΑ θα βαρύνει όλες τις ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες ακινήτων οποιασδήποτε μορφής, ανεξάρτητα αν αυτές είναι αποπερατωμένες ή μη. Με αφορμή δε χθεσινές αναφορές περί επιβολής νέου φόρου και στις υπό ανέγερση οικοδομές (γιαπιά), το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε αργά χθες «ότι ουδείς νέος φόρος επιβάλλεται». Οπως ξεκαθαρίστηκε, το ΕΕΤΗΔΕ - το τέλος που ίσχυε έως σήμερα - επιβαλλόταν και στις υπό ανέγερση οικοδομές που ηλεκτροδοτούνταν και εφαρμοζόταν από τη ΔΕΗ με διοικητικές λύσεις. Αυτό που άλλαξε στο πολυνομοσχέδιο είναι  η ρητή αποτύπωσή του στον νόμο.
Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων υπέρ του Δημοσίου θα βαρύνει τις ηλεκτροδοτούμενες κατά την 1η Μαΐου 2013 δομημένες επιφάνειες ακινήτων. Για να μην προκύψουν επιβαρύνσεις από λάθος υπολογισμούς του ΕΕΤΑ οι φορολογούμενοι θα έχουν προθεσμία έως και τις 15 Μαΐου για τη διόρθωση τυχόν λαθών στα στοιχεία της επιφάνειας, της τιμής ζώνης και της παλαιότητας του ηλεκτροδοτουμένου ακινήτου. Οι διορθώσεις στοιχείων θα γίνονται στον αρμόδιο δήμο υποβάλλοντας σχετικό αίτημα, αλλιώς θα θεωρείται ότι αποδέχονται τα στοιχεία ως ακριβή.
Πρέπει να σημειωθεί πως πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι και ανάπηροι, οι οποίοι κατέβαλαν το ΕΕΤΗΔΕ με μειωμένο συντελεστή (0,5), θα πληρώνουν και το νέο χαράτσι (ΕΕΤΑ) με τον ίδιο μειωμένο συντελεστή.
Από το ΕΕΤΑ θα εξακολουθήσουν να απαλλάσσονται οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών, τα ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, τα ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων και τα ακίνητα που αφορούν γεωργική ή βιομηχανική χρήση.
Τέλος, στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται ειδική ρύθμιση για υπολογισμό των ακινήτων που δεν έχουν οικιακή χρήση, με μειωμένους συντελεστές 30% και 60%, για το εμβαδόν τους που υπερβαίνει τα 1.000 και τα 2.000 τ.μ. αντίστοιχα.
   
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από