Μια 32χρονη χορεύτρια που έχασε το ένα της πόδι εξαιτίας της τρομοκρατικής επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστώνης αλλά δηλώνει αποφασισμένη να ξαναχορέψει έρχεται να προστεθεί στο πάνθεον των ηρώων που αναζήτησαν ενστικτωδώς οι Αμερικανοί μετά την επίθεση, την ώρα που στην άλλη, τη σκοτεινή, πλευρά της υπόθεσης οι Αρχές προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τα κίνητρα και τις επιρροές των τσετσενικής καταγωγής αδελφών Τσαρνάεφ. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δίδυμες βόμβες, έχουν πλέον κηδευτεί. Χθες τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία χιλιάδων αστυνομικών και του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, για τον 26χρονο αστυνομικό του MIT που πυροβολήθηκε θανάσιμα από τον 26χρονο Ταμερλάν και τον 19χρονο Τζοχάρ Τσαρνάεφ το βράδυ της Πέμπτης. Πολλοί από τους 264 τραυματίες έχουν πια επιστρέψει στο σπίτι τους. Για τους 10 ανθρώπους που έχασαν ένα ή και δύο μέλη τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.

Η 32χρονη Αντριάν Χάσλετ-Ντέιβις, καθηγήτρια χορού για ζευγάρια, στεκόταν κοντά στη γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου μαζί με τον σύζυγό της, τον 33χρονο σμηναγό που είχε μόλις επιστρέψει από το Αφγανιστάν, όταν το ωστικό κύμα από την έκρηξη τους πέταξε πίσω, μέσα σε ένα χαλάζι από μεταλλικά θραύσματα. Προσγειώθηκαν στο πεζοδρόμιο, ο ένας πάνω στον άλλον, η Αντριάν παραπονέθηκε πως δεν ένιωθε το πόδι της. Οταν ο σύζυγός της το σήκωσε, η Αντριάν είδε πως «ένα 80%» από την κνήμη και τον αστράγαλο έλειπε. «Αρχισα να ουρλιάζω».

Οι γιατροί αναγκάστηκαν να της ακρωτηριάσουν το πόδι, 10 εκατοστά κάτω από το γόνατο. Η Αντριάν έχει επίσης χάσει την ακοή της από το δεξί αυτί και θα χρειαστεί δερματικά μοσχεύματα. Δηλώνει όμως αποφασισμένη να μην αφήσει έναν «μ… να κλέψει όλη τη ζωή της» και να επιστρέψει όχι μόνο στον χορό αλλά και στον Μαραθώνιο, του χρόνου, ως δρομέας. Ηδη, μέσω ηλεκτρονικής καμπάνιας έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 140.000 δολάρια για τα ιατρικά της έξοδα, ενώ αναζητούνται ειδικά προσθετικά μέλη που θα της επιτρέψουν να πετύχει το όνειρό της.

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα έχει μεταβεί από την Τρίτη στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν προκειμένου να ανακρίνει, σε συνεργασία με τη ρωσική FSB, τους γονείς των αδελφών Τσαρνάεφ –που φέρεται ότι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σήμερα στις ΗΠΑ.

Ο «ΜΙΣΑ». Οι Αρχές δεν πιστεύουν πως αυτός ή ο νεκρός πια αδελφός του Ταμερλάν είχαν σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις. Αναζητούν όμως τον μυστηριώδη «Μίσα» που παρέσυρε, σύμφωνα με συγγενείς, τον Ταμερλάν στον ισλαμικό εξτρεμισμό. Πληροφορίες θέλουν το όνομα του Ταμερλάν Τσαρνάεφ να βρισκόταν από το 2011, όταν τον ανέκρινε το FBI, σε μια άκρως απόρρητη βάση δεδομένων με «εν δυνάμει τρομοκράτες» –η λίστα αυτή περιλαμβάνει όμως κάπου 500.000 ονόματα και το FBI ουδέποτε ασχολήθηκε εκ νέου μαζί του.