Ενα πλέγμα εκατοντάδων διαφορετικών υποτροφιών για πλήθος υποψηφίων, από αποφοίτους τεχνικών σχολών μέχρι μεταπτυχιακούς φοιτητές, προσφέρει το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το γνωστό ΙΚΥ. Εδώ και χρόνια το ΙΚΥ διαχειρίζεται επίσης και αρκετά ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας και υποτροφιών, όπως το πασίγνωστο Erasmus, το Comenius κ.ά.

Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρός του και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Δεμερτζής, το ΙΚΥ προκηρύσσει κάθε χρόνο 43 διαφορετικά προγράμματα υποτροφιών εντός και εκτός Ελλάδας και μέχρι σήμερα έχει χορηγήσει περίπου 13.000 μεταπτυχιακές υποτροφίες εσωτερικού και εξωτερικού. Οι εν ενεργεία υπότροφοι του ΙΚΥ, εκτός εκείνους που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ανέρχονται σε 815.

Ο πρόεδρος του ΙΚΥ τονίζει ακόμα ότι πρέπει να γίνει άμεσα η χάραξη νέας πολιτικής για τις υποτροφίες (οι περισσότερες χορηγούνται μέσω ΕΣΠΑ) καθώς το ΙΚΥ διέπεται από αναχρονιστικό οργανισμό, ενώ θα μπορούσαν να προκηρυχθούν υποτροφίες σε νέα πεδία και εντός Ελλάδας, ώστε (και) αυτά τα κονδύλια να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Ηδη με τη νέα διαδικασία της εξατομικευμένης αξιολόγησης, το ΙΚΥ ολοκλήρωσε τη διαδικασία επιλογής των υποτρόφων 2013-14, οι οποίοι για το εξωτερικό λαμβάνουν τροφεία 870 ευρώ τον μήνα και καταβάλλονται δίδακτρα έως 5.000 ευρώ, όπως και έξοδα μετάβασης, εργαστηρίων, εκτυπώσεων, ενώ για το εσωτερικό τα τροφεία ανέρχονται σε 450 ευρώ μηνιαίως. Ωστόσο, το επόμενο διάστημα αναμένεται προκήρυξη νέου, συμπληρωματικού διαγωνισμού για 150-200 μεταπτυχιακές υποτροφίες στο εσωτερικό και εξωτερικό.