Ενα τεράστιο, εν μέρει απολιθωμένο, αυγό που ανήκει στο εξαφανισμένο είδος του πουλιού-ελέφαντα, πουλήθηκε αντί 100.000 δολαρίων σε δημοπρασία στο Λονδίνο.

Η τιμή αυτή είναι υπερδιπλάσια εκείνης που αναμενόταν να «πιάσει» το σπάνιο εύρημα. Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο οίκος Christie’s, το αυγό πουλήθηκε σε ανώνυμο αγοραστή, τηλεφωνικώς, δέκα λεπτά αφότου άρχισε η διαδικασία.

Τα πουλιά ελέφαντες εξαφανίστηκαν πριν από εκατοντάδες χρόνια. Μορφολογικά έμοιαζαν με τις στρουθοκαμήλους και είχαν παράστημα πολύ μεγαλύτερο από του ανθρώπου. Το ύψος τους έφθανε τα 3,4 μέτρα και θεωρούνται πως ήταν τα μεγαλύτερα πτηνά που έζησαν ποτέ στη Γη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το πουλί ελέφαντας που καλυπτόταν από μαλλιαρό φτέρωμα και είχε πολύ ισχυρό ράμφος, έζησε για περίπου 60 εκατομμύρια χρόνια στη Μαδαγασκάρη και εξαφανίστηκε πριν τον 17ο αιώνα.

Παρά το επιβλητικό του παρουσιαστικό, ήταν φυτοφάγο. Τα αυγά του ήταν τουλάχιστον 100 φορές μεγαλύτερα από αυτά της κότας. Το ύψος τους μπορούσε να φθάσει τα 40 εκατοστά και η διάμετρος του τα 25.

Το συγκεκριμένο αυγό είχε βρεθεί στη Μαδαγασκάρη. Πριν μάλιστα μερικά χρόνια, ορισμένοι επιστήμονες από πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, είχαν υποστηρίξει ότι θα μπορούσαν να αναγεννήσουν τα πουλιά ελέφαντες με μια τεχνική που μόλις είχαν ανακαλύψει και είχε να κάνει με την αφαίρεση του DNA από τα κύτταρα αρχαίων αυγών.