Στον Ενρίκο Λέτα ανέθεσε ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο το δύσκολο έργο του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού.

«O Ενρίκο Λέτα δέχθηκε με επιφύλαξη την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης» δήλωσε πριν από λίγο ο γενικός γραμματέας του Κυρηναλίου Ντονάτο Μάρα.

Στην ανάγκη να συγκροτηθεί κυβέρνηση ώστε να δοθεί τέλος στην ακυβερνησία αναφέρθηκε στις δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα.

«Εξήντα ημέρες μετά τις εκλογές, η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση. Ως γνώστης αυτής της πραγματικότητας δέχθηκα το βάρος της ευθύνης που μου ανατέθηκε, το οποίο είναι ίσως ακόμη μεγαλύτερο από αυτό που θα μπορούσα να σηκώσω» είπε ο Λέττα.

Ο Λέττα αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις που κλείνουν, στην αυξανόμενη φτώχεια, στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό.

Κύριες κατευθυντήριες γραμμές της δράσης του υπέδειξε την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου, του ρόλου της γερουσίας που συμφωνεί ότι πρέπει να γίνει το σώμα που θα εκπροσωπεί της τοπικής αυτοδιοίκησης με έμφαση και στην μείωση του αριθμού των βουλευτών.

«Πρέπει να συμβάλλουμε να αλλάξει η πορεία των ευρωπαϊκών πολιτικών, οι οποίες δίνουν υπερβολική έμφαση στην λιτότητα» τόνισε ο Λέτα.

Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι «θα σπεύσει» να σχηματίσει κυβέρνηση και από αύριο, Πέμπτη, αρχίζει διαβουλεύσεις στην Βουλή.

«Η κυβέρνησή μου δεν θα συσταθεί πάση θυσία, αλλά μόνον αν υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις» σημείωσε ο Λέτα.

Ο διορισμός του Λέτα στη θέση του Πρωθυπουργού θα μπορούσε να θέσει τέλος στο δίμηνο πολιτικό αδιέξοδο της Ιταλίας.

Ο 46χρονος πολιτικός είναι ανιψιός του επιτελάρχη του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Τζιάνι Λέττα και θεωρείται μετριοπαθής και αποδεκτός από την Κεντροδεξιά.

Υπήρξε ευρωβουλευτής και τρεις φορές υπουργός στη διάρκεια της ταραχώδους κυβέρνησης υπό τον Ρομάνο Πρόντι.

Τις προηγούμενες ημέρες οι φήμες ήθελαν τον 75χρονο Τζουλιάνο Αμάτο να αναλαμβάνει την πρωθυπουργία.

Τελικά, ο ιταλός Πρόεδρος επέλεξε τον δεύτερο γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος σύμφωνα με αναλυτές θα δώσει ένα «ισχυρό πολιτικό προφίλ» στη νέα κυβέρνηση.

Θεωρείται πως ο Λέτα θα ηγείται κυβέρνησης του PD, του μπερλουσκονικού PdL και του σχηματισμού του Μάριο Μόντι.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd), μετά την λήξη της συνεδρίασης της γραμματείας του την Τρίτη, είχε ταχθεί υπέρ της συμμετοχής στην νέα κυβέρνηση από την οποία ζητά να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και να καταπολεμήσει την ανεργία.

Ωστόσο, το PdL διαμηνύει: «Ή ισχυρή κυβέρνηση, ή δεν θα συμμετέχουμε».

«Δεν πρέπει να σχηματιστεί μια παροδική κυβέρνηση, αλλά να καταλήξουμε σε ένα σχήμα που να βασίζεται σε συμφωνία των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας» δήλωσε ο Μπερλουσκόνι.

Υπέρ μιας κυβέρνησης αλλαγής, «η οποία θα βασίζεται στην συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων», φέρονται να εκφράστηκαν οι εκπρόσωποι της Επιλογή Πολιτών (Sc) του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Μάριο Μόντι στην δική τους συνάντηση με τον Ναπολιτάνο.

Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτός ο «αναγκαστικός γάμος» δεν μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει οικονομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

Ποιος είναι ο νέος Πρωθυπουργός

Ο 47χρονος Λέτα, είναι πτυχιούχος νομικής με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο, από το 1991 μέχρι το 1995 ήταν πρόεδρος των νέων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Από το 1998 μέχρι το 199 ανέλαβε υπουργός κοινοτικών θεμάτων της κυβέρνησης Ντ’ Αλέμα και στην συνέχεια υπουργός βιομηχανίας της κυβέρνησης του Τζουλιάνο Αμάτο.

Από το 2000 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής και ευρωβουλευτής.

Από το 2006 μέχρι το 2008, χρημάτισε υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης, επί πρωθυπουργίας Ρομάνο Πρόντι.

Από τα ιδρυτικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, το 2007 έλαβε το 11% των ψήφων στις εσωτερικές εκλογές των μελών και φίλων για την ανάδειξη του γραμματέα.

Νούμερο δύο του παραιτηθέντος γραμματέα Πιερλουίτζι Μπερσάνι, είναι ο μόνος, από την ηγετική ομάδα των Δημοκρατικών, που έχει παραμείνει στην θέση του, για να οδηγήσει το κόμμα σε έκτακτο συνέδριο.