Τον δρόμο για τη διεξαγωγή αλκοτέστ στους… χώρους εργασίας ανοίγει μια συσκευή δακτυλικών αποτυπωμάτων που αποφαίνεται αν κάποιος είναι ή όχι μεθυσμένος μέσα σε οκτώ δευτερόλεπτα.

Η συσκευή AlcoSense περιγράφεται ως μία «100% μη επεμβατική μέτρηση, που βασίζεται στην αφή». Σύμφωνα με τους βρετανούς κατασκευαστές της, χρησιμοποιεί υπέρυθρη τεχνολογία για τον εντοπισμό του αλκοόλ στον οργανισμό «χωρίς την ανίχνευση της αναπνοής ή των υγρών του σώματος»

Η κατασκευάστρια εταιρεία προορίζει τη χρήση της συσκευής για «καθημερινό έλεγχο στους χώρους εργασίας».

Μάλιστα, το AlcoSense χρησιμοποιείται ήδη σε πολλές επιχειρήσεις και οργανισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με έρευνες, περισσότερες από 14 εκατομμύρια εργάσιμες ημέρες χάνονται κάθε χρόνο λόγω του… χανγκόβερ των υπαλλήλων στη δουλειά μετά από μια νύχτα μέθης ή σε άδειες ασθενείας που σχετίζονται με το αλκοόλ.

Τούτου δοθέντος, οι απανταχού εργοδότες είναι πιθανό να έβλεπαν με καλό μάτι μια συσκευή όπως το AlcoSense. Η συσκευή θα μπορούσε, ακόμη, να χρησιμοποιηθεί σε νοσοκομεία, υπηρεσίες ασφαλείας και μέσα μαζικής μεταφοράς για να μειωθούν τα κρούσματα μέθης εν ώρα εργασίας σε νευραλγικές θέσεις όπως αυτές.

Σε ορισμένους κλάδους, όπως οι σιδηροδρομικές και οι θαλάσσιες μεταφορές, τα αλκοτέστ είναι ήδη υποχρεωτικά σε αρκετά κράτη.

Στην πλειονότητα των εργασιακών χώρων, όμως, ο εργοδότης δεν έχει δικαίωμα να υποβάλει τους εργαζόμενους σε αλκοτέστ, ενώ τα εργατικά συνδικάτα μάλλον θα θεωρούσαν αιτία πολέμου κάθε τέτοια πρόθεση.