Με τους ευρωπαίους αξιωματούχους (όπως ο Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο και ο Ολι Ρεν) να αφήνουν εσχάτως να εννοηθεί ότι η υπερβολική λιτότητα ίσως έβλαψε την ευρωπαϊκή οικονομία και με την ευρωπαϊκή (σοσιαλιστική) Αριστερά να δείχνει έτοιμη να υποδεχθεί τη ΔΗΜΑΡ στους κόλπους της, ο Φώτης Κουβέλης είχε χθες κάθε λόγο να δηλώνει ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες. Μία ημέρα που άρχισε με τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ- Μανουέλ Μπαρόζο, συνεχίστηκε συναντώντας τον πρόεδρο της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα και τελείωσε με τη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα με την ελληνίδα επίτροπο Μαρία Δαμανάκη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Επιτροπής, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είχε την ευκαιρία να δώσει την πλήρη εικόνα των διαθέσεων που επικρατούν στην Ελλάδα. Οπως δήλωσε προς τους εκπροσώπους του Τύπου, επισήμανε στον Ζ.-Μ. Μπαρόζο ότι «η πολιτική λιτότητας διαλύει την κοινωνία και υπονομεύει κάθε προοπτική εξόδου από την κρίση»· «η απάντηση στην ύφεση δεν μπορεί παρά να είναι η λήψη άμεσων μέτρων για να ξεκινήσει η αναπτυξιακή διαδικασία»· «η κατάσταση της κοινωνίας, με χαρακτηριστική την περίπτωση της τεράστιας ανεργίας, επιβάλλει τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας»· «η στοχευμένη μείωση φόρων είναι απαραίτητη».
Ζήτησε επίσης «την επιτάχυνση και τη διεύρυνση της μεταφοράς πόρων, και συγκεκριμένα τον επαναπροσανατολισμό των πόρων του ΕΣΠΑ, την αύξηση της προκαταβολής από το νέο πλαίσιο στήριξης της περιόδου 2014-2020 και τον ενεργότερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού επισήμανε την ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης στην Ευρώπη, αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα στον τομέα της πάταξης της φοροδιαφυγής. Σε ό,τι αφορά τη μείωση των φόρων στην εστίαση και τη θέρμανση ο κ. Μπαρόζο μάλλον δεν υπήρξε θετικός, ενώ για τα κοινοτικά κονδύλια άφησε να εννοηθεί πως θα μπορούσαν να διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία μέσω του τραπεζικού τομέα, κάτι που κατά την άποψή του θα ενίσχυε την αναπτυξιακή διαδικασία.
Επέμεινε πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τα συμπεφωνημένα, ενώ δεν έλειψαν οι αβρότητες κατά τον αποχαιρετισμό των δύο ανδρών.
Σε ακόμη πιο φιλικό κλίμα έγινε εξάλλου η συνάντηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ με τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών ευρωβουλευτών Χ. Σβόμποντα. Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές ευελπιστούν, ως γνωστόν, ότι έπειτα από 20 και βάλε χρόνια κυριαρχίας της Κεντροδεξιάς μπορούν στις επόμενες ευρωεκλογές να μεταβάλουν τα δεδομένα στρέφοντας την Ευρωβουλή προς τα Αριστερά. Προς τον σκοπό αυτό σκοπεύουν να διευρύνουν τη σοσιαλιστική ομάδα εντάσσοντας στους κόλπους της κάθε πολιτική δύναμη συμβατή προς τις ιδέες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.
Τέλος, σε συντροφικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Φ. Κουβέλη με την επίτροπο Μαρία Δαμανάκη, η οποία τον ενημέρωσε για το πώς έχει διαμορφωθεί η γενικότερη εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη και για ζητήματα του χαρτοφυλακίου της.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από